čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na český a německý knižní fond se zaměří výstava v Muzeu umění

Na českou a německou knižní kulturu první poloviny 20. století cílí výstava, která se ve čtvrtek otevře v prostorách Muzea umění v Olomouci.

Návštěvníci uvidí 250 knih ze sbírky muzea

Nese název Sousedé v knize a návštěvníkům představí část ze sbírkových knižních fondů, které muzeum systematicky buduje už více
než dvě desítky let. Expozice návštěvníkům ukáže, jak se měnila kniha s nástupem secese, symbolismu, surrealismu nebo funkcionalismu i to, jak se české a německé knihy vzájemně ovlivňovaly. Novinářům to dnes řekli zástupci muzea.

Návštěvníci uvidí 250 z 1300 knih, které má muzeum ve sbírkách. „Zaměříme se na vývoj knižních úprav od počátku 20. století až do konce druhé světové války, a to v podání jak českých, tak německých umělců," uvedla autorka výstavy Hana Bartošová. Největším problémem byl podle ní výběr. „Bylo to těžké rozhodování, protože většina knih má kromě zajímavé obálky, vazby nebo titulního listu, také obrazový doprovod uvnitř," uvedla autorka. Knihy uzavřené ve vitrínách nakonec zájemcům zpřístupní digitální média, které kurátorka do výstavy zapojila.

Výstava představí i tvorbu v prvních letech 20. století

Výstava představí nejen knižní tvorbu meziválečné avantgardy, ale i knihy v úpravě umělců tvořících v prvních letech 20. století ve stylu secese, symbolismu a dekadence, později pak expresionismu a kubismu. „V našem pojetí nebude podstatné, jaké české knihy vycházely v němčině a naopak. Budeme se soustředit výhradně na výtvarnou, typografickou stránku knihy, představíme jednotlivé tvůrce a obsahovou stránku zcela pomineme," dodala Bartošová.

Sbírkové knižní fondy Muzeum umění Olomouc systematicky buduje od poloviny 90. let. Nejprve to byla Kniha 20. století zaměřená na typografii meziválečné avantgardy a pozdní poválečné moderny, poté Knihovna Otto Františka Bablera jako součást literární pozůstalosti významného olomouckého překladatele a bibliofila a také sbírka s názvem Autorské knihy, tedy knihy jako uměleckého, mnohdy v jediném exempláři vytvořeného díla, doplnil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihy, umění, kultura, výstava, muzeum, fond

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.