čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucké shakespearovské léto se letos protáhne na jedenáct dnů. Vyvrcholí koncertem Anety Langerové

Na jedenáct dnů se letos protáhne letní open-air festival Divadla Tramtarie s názvem Olomoucké shakespearovské léto, které se koná pod širým nebem na parkánech v centru Olomouce.

Oproti loňsku nabídne přehlídka dvojnásobek divadelních představení

Přehlídka se v srpnu bude konat počtvrté, oproti loňskému ročníku nabídne téměř dvojnásobek divadelních představení. Letos jej ozdobí svým koncertem Aneta Langerová se smyčcovým triem, informovala ředitelka divadla Petra Němečková. Letní festival chystá na konci prázdnin také Moravské divadlo.

Festival, na který loni zamířilo přes 2300 diváků, se letos bude konat od 8. do 18. srpna. „Každý rok se festival rozrůstá, z loňských šesti dnů už máme letos jedenáct. Program je nabitý, věřím, že si diváci vyberou každý to své. Mám radost, že o open-air produkci je takový zájem, vstupenky rychle mizí. Je jasné, že takové akce mají v Olomouci přes léto své místo," uvedla Němečková.

Festival tradičně zahájí Kabaret nahatý Shakespeare

Přehlídka nabídne jedenáct večerů s divadlem i hudbou a dvě pohádková odpoledne. Festival už tradičně zahájí Kabaret nahatý Shakespeare, diváci se mohou těšit také na oblíbené stand-up výstupy Herců Na ležáka, které Divadlo Tramtarie pravidelně pořádá ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. Pod širým nebem se představí i další inscenace, které má Tramtarie v repertoáru.

Naposledy na festivalu bude uvedena letní komedie Po stopách něžného muže s Martinem Dědochem v hlavní roli. Poprvé pod širým nebem zahraje Tramtarie divácky úspěšnou komedii Sex zadarmo nedostaneš i černou komedii Děkujeme, že zde kouříte! Exkluzivně pro festival divadlo nasadilo komedii Druhý život Veroniky, která měla roční přestávku. "Festival zakončí velká divadelní událost, úplně poslední uvedení slavné Anny Kareniny s Janou Posníkovou v hlavní roli," doplnila ředitelka divadla.

Vrcholem festivalu bude koncert Anety Langerové

Pro nejmenší diváky Divadlo Tramtarie zahraje pohádku O popleteném kouzelníkovi a O pračlovíčkovi. Vrcholem festivalu bude koncert Anety Langerové Pod širou oblohou. Zpěvačka vystoupí se smyčcovým triem, které ji na koncertech doprovází. Festival byl poprvé třídenní a konal se na nádvoří olomoucké radnice.

Na parkány Uměleckého centra Univerzity Palackého se přesunula přehlídka ve druhém ročníku. I tehdy byl festival třídenní a navštívila ho tisícovka lidí. Loni se festival protáhl na šest dní a zdvojnásobila se návštěvnost. Zatímco domovská scéna divadla ve Slovanském domě pojme zhruba 90 diváků, na parkánech je kapacita až pětinásobná.

Autoři | Foto shakespearovskeleto.cz

Štítky festival, kultura, léto, Olomouc, hudba, Shakespear, divadlo, Tramtarie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.