úterý 19. března 2024 Josef

Moravská filharmonie Olomouc vstoupí do sezony s novým šéfdirigentem a pestrým programem

S pestrým dramaturgickým programem a především s novým šéfdirigentem Jakubem Kleckerem vstoupí do nadcházející sezóny Moravská filharmonie Olomouc.

Veřejnosti se nový šéfdirigent, který vystřídá Petra Vronského, představí poprvé na zahajovacím koncertě 74. sezony, který se uskuteční 26. září v Redutě. Sezonou se bude prolínat téma umělecké inspirace, představí se uznávaní domácí i zahraniční interpreti, řekli zástupci filharmonie.

Klecker působil v opeře Národního divadla moravskoslezského

„Chtěl bych umělecky navázat na dlouholetou šéfdirigentskou éru Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality," uvedl Klecker, který přišel do Olomouce po čtyřletém angažmá v opeře Národního divadla moravskoslezského, kde působil na pozici hudebního ředitele opery. Při koncepci programu bylo podle něj snahou to, aby uváděná díla byla přínosem nejen pro diváka, ale i pro samotné hráče.

„Věnujeme se proto tedy nejen velkým titulům, ale jako protipól se budeme věnovat dílům klasicistním," doplnil nový šéfdirigent. Klecker na dotaz řekl, že jeho úkolem bude rozšiřovat kvalitu olomoucké filharmonie, která pod vedením Vronského velmi úspěšně vystupovala posledních 14 let. Podle něj je v orchestru velký hráčský potenciál, který je potřeba rozvíjet. „Plánuji dělené zkoušky jednotlivých nástrojových skupin, tak abychom v sezoně mohli stavět na hráčských kvalitách," doplnil šéfdirigent.

Celou sezonu se bude prolínat téma umělecké inspirace

Podle dramaturgyně Moravské filharmonie Ivany Kaliny Tabak se celou sezonou bude prolínat téma umělecké inspirace. Uznávaní domácí i zahraniční interpreti odvyprávějí pomocí hudby příběhy zrozené ze silných lidských emocí - touhy, lásky či smutku. „Při sestavování programu koncertů jsme zohlednili i významná výročí skladatelů, jako jsou Beethoven, Martinů či Mahler, zařadili jsme však i aktuální témata," uvedla dramaturgyně.

„Šlo nám o koncepci, která by pokaždé odvyprávěla ucelený příběh," doplnila. Struktura koncertních řad zůstane v nadcházející sezoně stejná jako v té minulé. Hlavní koncertní řada A nabídne osm koncertů, vyhrazeny pro ně budou čtvrtky. Její menší, reprízovaná verze R, nabídne čtyři koncerty v pátek. Chybět nebudou ani další známé řady doplňujících koncertů. Šest mimořádných koncertů během roku připomene a oslaví významné události či výročí. V nabídce zůstala i tradiční nedělní abonmá pro rodiče s dětmi.
Novinkou je cyklus hudebních podvečerů pro nastávající rodiče.

Vedle renomovaných autorů a interpretů zvučných jmen se posluchači mohou těšit například na vítěze letošního ročníku soutěže Pražského jara, hobojistu Martina Daňka nebo evropskou premiéru skladby původem tchajwanské autorky Chihchun Chi-Sun Lee. Koncertní nabídku olomoucké filharmonie rámují také dva festivaly, které filharmonie pořádá - Mezinárodní varhanní festival a Dvořákova Olomouc.

Autoři | Foto Facebook Moravská filharmonie Olomouc

Štítky hudba, kultura, program, šéfdirigent, filharmonie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.