pátek 29. března 2024 Taťána

Šumperské muzeum představí proměnu kuchyní. Výstava se zaměří na nádobí a jeho vývoj

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevře ve čtvrtek výstavu mapující historii kuchyň i kuchyňského nádobí, náčiní a mechanických či elektrických přístrojů. Nebude chybět ani kolekce zástěrek a užitkového textilu, který k vaření neodmyslitelně patří. Výstava nese název Nakrájíme, zamícháme, rozšleháme… aneb Pomocníci v kuchyni a bude otevřena do 11. září, řekla její kurátorka Mária Kudelová. Exponáty jsou z muzejních sbírek a některé jsou zapůjčeny od veřejnosti.

„Návštěvníci se dozví, že kuchyň, jak ji známe dnes, je fenomén nový a až od konce 19. století se stala v podstatě obytnou místností, ve které se odehrával rodinný život. Vařilo se tu, pralo, žehlilo, hrály si tu děti," uvedla kurátorka.

Na výstavě nechybí ani předměty, které dnes lidé už nepoznají. „Jsou to takové, které souvisí hlavně s domácím zpracováním surovin, jako bylo mléko, maso nebo obilí, šlo o pečení chleba, výrobu másla či tvarohu," doplnila kurátorka. Výstava představuje i různé kuchyňské vynálezy jako kráječe, elektrické roboty či šlehače a u všech způsobů zpracování a přípravy potravin se zástupci muzea snaží ukázat také jejich vývoj.

K vidění bude rovněž textil, který do kuchyně patří. Lidé spatří například vyšívané plátěné nástěnky, které podle schematických předloh zobrazovaly ženu při práci v kuchyni, nebo zástěrky, které muzeum získalo i díky spolupráci veřejnosti. „Veřejnost opět reagovala na téma z každodenního života a do muzea nám přinesli nejen svoje zástěrky, ale i zajímavé předměty z vybavení vlastních kuchyní," doplnila kurátorka.

Mezi zajímavosti patří například šlehač Pragomix Kombi typ 435 od manželů Horákových ze Šumperka, kteří spotřebič dostali v roce 1973. V období 70. let ho majitel používal s menší úpravou i jako vrtačku, kterou v té době nebylo možné koupit. Chybět nebude ani dírkovač vajec, který měl zajistit, aby vejce při vaření neprasklo. Majitelé jej dostali z tehdejší NDR.

Poslední část výstavy je zaměřena na děti, vystaveny zde budou nejrůznější dětské kuchyňky na hraní a jejich vybavení. Na malé návštěvníky čeká i koutek, kde si budou moci zahrát na kuchaře.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, muzea, gastro, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.