pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucká malířka Pešáková bude vystavovat v přerovské galerii

Smaltované objekty s motivy rostlin, květin a trav, ale i akrylové malby zaplní od července prostory Galerie města Přerova. Vystavovat zde bude olomoucká malířka a výtvarná pedagožka Eva Pešáková, která se do Přerova vrací podruhé.

Její dílo v podobě velkoformátových obrazů mohli návštěvníci vidět již před dvěma lety. Letně laděná výstava ponese název Riverside, otevřena bude od 2. července do 6. srpna, informovala vedoucí galerie a kurátorka výstavy Lada Galová.

„Autorka v naší galerii nevystavuje prvně, před dvěma lety jsme představili její soubor velkoformátových obrazů a mnohé její autorské smalty na výstavě s názvem Tanči mi na svou krásu s hořícími houslemi. Po čase se Eva Pešáková do Přerova vrací, aby opět prozářila letní atmosféru svou příznačnou velkorysou barevností," uvedla Galová.

Velkoformátové malby v obrazech tentokrát podle kurátorky zachycují odlesky reálného i imaginárního světa, často inklinují k minimalismu, překypují červenou, žlutou, tyrkysovou nebo modrou barvou. „Dávají prostor individuální imaginaci. Vtáhnou do šelestu trav, strhnou k tanci, vcucnou do náruče barev," dodala Galová.

Eva Pešáková je olomoucká výtvarnice, jako ředitelka Základní umělecké školy Miloslava Stibora v Olomouci organizovala přehlídky výtvarných prací, výstavy, zájezdy za uměním a malířské pobyty. Vystavovat začala v roce 1980, její práce jsou zastoupeny v několika českých i zahraničních sbírkách. Autorka se postupně zabývala textilem, smaltovaným šperkem, smaltovanými objekty nebo malbou obrazů technikou enkaustiky.

Pravidelně vystavuje na Trienále smaltu ve Frýdku Místku. Vernisáž za účasti autorky se uskuteční v Přerově netradičně v úterý 2. července v 17:00, kdy mimo jiné zazní i skladba Riverside. Přerovská městská galerie sídlí v zámku, každoročně zde pořádá desítku výstav. V letošní sezoně zde galerie pořádala výstavu například herečky a malířky Ivy Hüttnerové, olomouckého grafika a designéra Oldřicha Schnabla či výtvarníka Václava Baláta.

Autoři | Foto Facebook Galerie města Přerova

Štítky umění, kultura, výstava, Pešáková, galerie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.