pátek 29. března 2024 Taťána

Příští týden se v centru Olomouce poběží na běžkách

Do vánoční atmosféry se ponoří příští týden ve středu centrum Olomouce. Do jeho ulic vyběhne na běžkách, ale i s boby, sněžnicemi či saněmi na 200 Olomoučanů. Půlvánoční běh Olomoucí se neobejde bez závěrečného bramborového salátu a cukroví, v cíli nebudou chybět ani ski bary.

Akce má charitativní nádech, výtěžek půjde na podporu rodin postižených dětí a vozíčkářů. První ročník byl loni, tentokrát se počet plánovaných účastníků znásobil čtyřikrát. 

Start recesistické akce je naplánován na 17:00 u kostela svatého Moritze. Cílem bude dobytí jižního pólu, ve který se promění jeden z barů v Uhelné ulici. "Přichystáno máme v cíli 30 kilogramů bramborového salátu, příští rok půjdeme nahoru a uděláme i kádě s kapry. Za deset let předpokládám, že na trase bude ležet i sníh s bílou stopou," řekl dnes novinářům organizátor akce Marek Šenkapoul.

Pořadatelé akce původně plánovali trasu v délce 750 metrů, která se nakonec prodloužila na 990 metrů. "Loni se nám to vymklo z rukou, lidé vyběhli jako blázniví. Letos vyjede jako první safety car (doprovodné auto), u Mahlera je přichystána občerstvovací stanice, kde budou muset běžci povinně vypít teplý grog a čaj. Poté safety car skončí a běžci se mohou rozběhnout. Pavelčákovou ulicí se poté poběží do cíle, k baru," doplnil Šenkapoul.

Loni se při prvním ročníku běželo pouze na běžkách, letos pořadatelé povolili i sněžnice, sáňky a boby. "Podmínkou je ale zimní oblečení, protože předpokládáme, že 24. zima bude. Navíc garant této akce, náměstek Martin Major slíbil, že přijede na bílém koni," podotkl další z organizátorů Marek Zahradníček. Pořadatelé garantují, že se účastníci nemusejí terénu se zimním náčiním nijak bát. "Lidé se budou asi divit, ale na běžkách to po náměstí hezky klouže. Horší je to s hůlkami, které se zabodávají do kočičích hlav," doplnila pořadatelka Petra Šenkapoulová.

Výtěžek akce letos podpoří občanské sdružení Pinokio, které se stará o aktivní rodiny postižených dětí, a spolek Trend vozíčkářů Olomouc. Loni se recesisticko-charitativní akce účastnilo 55 běžců. Podařilo se vybrat 56.000 korun. Letos je podle organizátorů na start přihlášeno již 200 lidí. Už nyní je na transparentním účtu vybráno 120.000 korun, cílem letošního ročníku je vybrat na pomoc potřebným čtvrt milionu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.