sobota 20. dubna 2024 Marcela

Město se v červenci ponese v duchu Olomouckých barokních slavností

Nádherné kostýmy, působivé melodie, strhující děj. Barokní opera je v podání souboru Ensemble Damian tím nejpestřejším zážitkem, což rychle poznalo i olomoucké publikum. Po dvou úspěšných ročnících se znovu chystají Olomoucké barokní slavnosti.

Celkem 24 večerů (1. – 24. července) přinese 7 nových operních titulů s 19 sólisty včetně tří německých kontratenoristů, belgického sboru a dirigenta. Na produkcích se vystřídá přes 60 hráčů na historické nástroje, o výměny scén repliky barokního divadla se postará pětice mašinistů.

Neméně vydatná je dramaturgie, která přináší v úvodu první jevištní práci dvanáctiletého Wolfganga Amadea Mozarta Apollo et Hyacinthus. Druhým dramaturgickým pilířem je česká verze jedené z nejslavnějších oper historie - Orfea Claudia Monteverdiho. Závěr festivalu bude patřit opernímu hitu Antonia Vivaldiho La Senna festeggiante, oslavujícímu krále Ludvíka XV. Mezi tyto světové tituly zařadili pořadatelé i díla domácí produkce. Opery dřevohostického kantora Josefa Schreiera sice nevěnčí hvězdná sláva, ale jejich atraktivita spočívá v naprosto unikátních námětech. Dvě alegorické komické opery pojednávají o tom, zda není muži lépe bez ženy (Aurea libertas) a jak se Svět s pomocí Politika zbaví Pravdy (Veritas exulans). Schreier se zde představuje opět jako předchůdce poetiky Divadla Járy Cimrmana.

Domácí olomouckou produkci pak zastupuje volná rekonstrukce kuriózního alegorického melodramatu olomouckého rodáka Antonína Saletky Korunované století (Saeculum coronatum), premiérovaného v Olomouci v roce 1724 u příležitosti výročí založení Jezuitského konviktu, tedy místa, kde se festival odehrává. Nezachovaná hudební složka je obnovena jako pasticcio z hudby olomouckých barokních i současných skladatelů (Ph. J. Rittler, V. M. Gurecký, J. Gurecký, A. Neumann, J. Puschmann, V. Zouhar, K. Friedrichová, T. Hanzlík, J. Vičar, M. Keprt). Z předchozích ročníků zůstává v dramaturgii jediný titul - Endymio Tomáše Hanzlíka, letos v novém obsazení - ve všech rolích se představí výhradně mužští interpreti.

Před každou operou bude znít půlhodinová tafelmusik (hudba k tabuli), pro zájemce je po opeře připravena komentovaná prohlídka Sarkandrovy kaple a kostela sv. Michala s výstupem na věž. Barokní slavnosti bude doprovázet i další program. Specialitou jsou Barokní prohlídky Olomouce, které budou v době konání festivalu připraveny vždy v pátek a sobotu od 17 hodin. Prohlídka nabízí dva tematické okruhy: Barokní skvosty – 3., 10., 17., 24. 7. a Vojenská barokní pevnost – 4., 11., 18. 7. Vstupenky nabídne IC Olomouc.

„Pro návštěvníky festivalu z jiných měst jsme společně s hotely připravili speciální pobytové balíčky, zahrnující kromě ubytování s bonusy také vstupenky na Olomoucké barokní slavnosti a turistické karty Olomouc region Card,“ doplnil náměstek primátora Pavel Urbášek. Ceny za balíček pro dvě osoby začínají již na 1 990 Kč, rezervovat je možné již nyní na webu stayovernight.eu/baroko.

Tradičními partnery festivalu, který pořádá Ensemble Damian, je Statutární město Olomouc a UP Olomouc. Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Olomouckého kraje a řady sponzorů. Záštitu nad 3. ročníkem slavností převzali Pavel Urbášek, náměstek primátora statutárního města Olomouce, Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci a David Maenaut, zástupce vlámské vlády v České republice.

Vstupenky na festival jsou v předprodeji v síti Ticketpro za 150 Kč, zlevněné (senioři, ZTP) za 100 Kč. Vloni byla všechna představení pravidelně vyprodána a pořadatelé dokonce pro velký zájem přidávali sedadla. Rezervace vstupenek předem je tedy jistotou.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.