sobota 20. dubna 2024 Marcela

Staněk vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění. Odvolání je neplatné, my svého ředitele máme, zní z muzea

, aktualizováno 3. července 2019, 15:30

Ministr kultury a bývalý primátor Olomouce Antonín Staněk vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc. V dubnu odvolal dlouholetého ředitele Michala Soukupa společně s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem. Navrch podal na oba trestní oznámení kvůli údajnému špatnému hospodaření.

„Přednost bude dávána osobnosti se znalostmi v oblasti muzeí a galerií, oborové legislativy a Státní kulturní politiky. Uchazeč se musí orientovat v profesním etickém kodexu ICOM a mít přehled o fungování veřejné správy a kultury obecně, ideálně s praxí s řízením velké kulturní instituce,“ uvedlo ministerstvo pro Českou televizi.

Do výběrového řízení se může přihlásit člověk s vysokoškolským diplomem, který doloží tři roky praxe v řídící fuknci a musí být bezúhonný. Předložit musí koncepci Muzea umění na šest let dopředu.

Podle květnového prohlášení Muzea umění však odvolání Soukupa neplatí. Nepřevzal totiž rozhodnutí z rukou ministra. „Odvolání ředitele Muzea umění Olomouc považujeme za neplatné pro nesplnění zákonem požadovaných náležitostí. Pan Soukup je tedy nadále ředitelem muzea a konání výběrového řízení máme za předčasné," zní z muzea.

Ředitel Muzea umění Soukup byl odvolán společně s Jiřím Fajtem v polovině dubna. Staňkův krok vyvolal bouřlivou nevoli v řadách veřejnosti i odborníků, v Olomouci se konal prostestní koncert, kde vystoupil například David Koller či skupina Tata Bojs.

 

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky muzeum umění, Staněk, Zatloukal, Soukup, trestní oznamení

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.