čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouckým knihovnám neubývají čtenáři, půjčují si ale méně knih

Knihovnám v Olomouci v posledních letech navzdory moderním druhům médií a zdrojům informací neubývají registrovaní čtenáři, avšak půjčují si méně knih než dříve. Loni také poprvé ubylo lidí, kteří v knihovnách využili internet. Naopak rostoucí oblibě se těší knihovnami pořádané kulturní a osvětové akce pro veřejnost. ČTK informace získala z výročních zpráv Knihovny města Olomouce, která provozuje jednu ústřední knihovnu a 14 poboček.

V roce 2016 Knihovna města Olomouce evidovalo 11.169 registrovaných čtenářů a loni jich bylo 11.274. Zatímco ale v roce 2016 městské knihovny v Olomouci vykázaly 207.370 návštěv čtenářů, o rok později jejich počet i kvůli rekonstrukci sousední třídy 1. máje výrazně klesl na 175.240. Loni se pak počet návštěv zvýšil na 180.306. Počet výpůjček klesl o 71.449 z 520.238 v roce 2016 na loňských 448.739.

Ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková řekla, že počet registrovaných čtenářů dlouhodobě neklesá. „Spíše se snižuje počet výpůjček. Lidé nepřečtou tolik knih jako dříve, protože mají k dispozici jiná média a zábavu," uvedla Prucková. Dodala, že pokles počtu přečtených knih je celosvětovým trendem.

Velký zájem o zapůjčení knih je hlavně v létě. „Vůbec o prázdninách nezavíráme, protože lidé dovolenou často tráví doma a mají více času na čtení," podotkla. Další vrchol poptávky pro knihovny nastává na začátku školního roku a souvisí s povinnou školní četbou.

Novým trendem je pokles zájmu čtenářů o přístup na internet, který knihovny nabízejí. „Předpokládáme, že je to rychlým rozšířením chytrých telefonů," míní Prucková. Se zlepšujícím se přístupem veřejnosti k internetu se podle Pruckové zvyšuje zájem o výpůjčky elektronických knih, které si lidé mohou prostřednictvím knihovny zdarma stáhnout a přečíst. Loni knihovna zprostředkovala téměř 600 stažení e-knih. „Máme čtenářku i v Austrálii, která se u nás zapsala a stahuje si knihy," uvedla Prucková,

V posledních letech podle Pruckové výrazně vzrostl počet zápůjček deskových her, které olomoucká knihovna svým čtenářů nabízí. Moderní deskové hry v obchodech stojí stovky korun a lidé si je raději chodí půjčovat do knihovny. „Máme u nás klub zaměřený na deskové hry, který se schází jednou měsíčně. Chodí tam lidé, kteří nechtějí hrát sami doma nebo se chtějí naučit nové deskové hry," řekla Prucková. Rostoucí počet výpůjček knihovna eviduje i u CD s mluveným slovem.

Olomoucká knihovna pořádá besedy pro školáky a studenty středních škol na různá společenská témata, „Školáci k nám přijdou a zaregistrují, že existuje knihovna," podotkla Prucková. Besedy a knihovnické lekce pro veřejnost jsou populární. Zatímco v roce 2017 je navštívilo 12.362 lidí, loni jich bylo už 13.762. "Veřejné knihovny již dávno nejsou jen místem výměny knih, ale skutečně komunitním prostorem k setkávání lidí, výměně informací, místem celoživotního vzdělávání a smysluplného trávení volného času," dodala Prucková.

Autoři | Foto Menchakabi [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Štítky literatura, knihovny, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.