čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTO: Dnes začala letní etapa Flory Olomouc, vykvetl i leknín viktorie Cruzova. Vydrží maximálně dva dny

Mezinárodní květinová výstava a zahradnický veletrh Flora Olomouc začala právě dnes a potrvá až do 18. srpna. Letošní ročník bude ve znamení oslav české krajiny a jejího bohatství. Návštěvníci při putování pavilonem budou moci obdivovat úrodná pole, sady, vinice, chmelnice, rybníky i skály a v celé své kráse se jim tak ukáže pestrost naší země. Nechybí ani Letní zahradnické trhy tematický program v oranžerii, odborné přednášky a bohatý kulturní program v celých Smetanových sadech.

Na Výstavišti se povedla ještě jedna nevídaná věc – na den přesně tam vykvetl vzácný leknín s obřími květy viktorie Cruzova, který na světle pomalu svůj květ zavírá. Pro návštěvníky se tak otevře na pár hodin, maximálně na dva dny.

Autorkou hlavní expozice „Česká krajina“ je Pavlína Švecová. Letošní ročník je věnován stoletému výročí založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a vzniku Svazu školkařů České republiky. Projekt vznikl ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s. Pro návštěvníky si Výstaviště Flora Olomouc a spolek PELERO připravili spoustu odborných přednášek nejen o pěstování léčivých rostlin. Podtitulem letošní výstavy je „Léčivá síla semen“. Dozvíte se zde, které rostliny se u nás pěstují pro plody a semena a jak se dále využívají a zpracovávají. Výstavu zkrátka zažijete všemi smysly – prověříte svůj zrak a znalosti při poznávání semen, přičichnete k čerstvě vydestilovaným silicím z léčivých rostlin, ochutnáte vylisovaný olej z plodů a semen, hmat zapojíte při procházce bosou stezkou a váš sluch potěší poslech hudby v relaxační zóně.

Zajímavý doprovodný program

Vedle hlavní expozice se mohou návštěvníci těšit na ochutnávku vín a výstavu uměleckých prací Unie výtvarných umělců Olomoucka v pavilonu E. Pro milovníky tradičních historických řemesel bude připravena jejich expozice v Oranžerii ve Smetanových sadech. Pavilon H pak bude patřit všem badatelům a nadšencům do vědy, výzkumu a technologií v oboru biologie. Zde budou probíhat ukázky laboratorních technik, novinky a inovace z rozsáhlé říše rostlin. Svět vědy a výzkumu doplní výstava fotografií s názvem Neviditelné houby od Hany Martínkové. Tradiční záležitostí budou Letní zahradnické trhy, které nabízí široký sortiment květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb. 

Flora Olomouc je otevřena od 9 do 18 hodin. Ti z vás, kteří patří k milovníkům večerních procházek parkem, nesmí opomenut večerní prohlídku hlavní expozice s proslovem autorky Pavlíny Švecové. Večerní prohlídka se koná v pátek 16. srpna od 20 hodin v pavilonu A.

Navštivte také naše bohaté a exotické sbírkové skleníky a objevte poklady rozária a botanické zahrady Výstaviště Flora Olomouc a botanické zahrady Univerzity Palackého v Olomouci. 

FLORA OLOMOUC 2019 15. – 18. srpna 2019
výstava otevřena od 9 hodin do 18 hodin.
vstupenky lze koupit na místě i online zde 
místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, B, C, E, G, H, oranžerie a Smetanovy sady

Proč navštívit letní Floru Olomouc? 
Hlavní expozice Česká krajina vzniká u příležitosti 100. výročí založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a Svazu školkařů ČR
Léčivá síla semen – téma expozice zaštiťované Spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ
Medonosná loučka Českého svazu včelařů pohlédne na českou krajinu z včelí perspektivy
Víno a umění v pavilonu E nabídne kromě uměleckých děl i řízenou degustaci a odborné přednášky 
Rozkvetlá řemesla zasvětí do tajů tradičních uměleckých řemesel expozicí v Oranžerii
Výzkumná laboratoř rostlin v pavilonu H nadchne výzkumy a inovacemi ze světa rostlinné říše
Široký sortiment rostlin i zahradního vybavení nabídnou Letní zahradnické trhy

Štítky Flora Olomouc, léto, etapa, letní etapa, výstaviště, Letní zahradnické trhy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.