pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Moravskému divadlu se v uplynulé sezóně dařilo

Moravskému divadlu v Olomouci během uplynulé sezony vzrostla v porovnání s loňskem návštěvnost i tržby. Do divadla zavítalo přes 97.000 diváků, v uplynulém divadelním roce jich bylo 93.000. Tržby vzrostly o 1,5 milionu na téměř 17,5 milionu korun.

Návštěvníkům divadlo nabídlo 13 novinkových titulů a k tomu jednu předpremiéru, oproti loňsku se počet titulů zvýšil. Sezonu považuje vedení divadla za náročnou, ale úspěšnou, řekl dnes mluvčí divadla David Kresta.

"Průměrná návštěvnost představení za sezonu činí 79 procent, což je o čtyři procenta více ve srovnání se sezonou předchozí. Největší zájem mělo publikum o tituly Sluha dvou pánů, Labutí jezero a Noc na Karlštejně, z premiér výrazně zaujaly balety Spartakus a Rusalka, činoherní komedie Najdeme se na Ztracené a U pokladny stál, muzikál Šakalí léta a operety Hraběnka Marica a Rose Marie," uvedl mluvčí divadla.

Podle dramaturgyně divadla Markéty Machačíkové šlo o velmi náročnou sezonu. "Měli jsme víc premiér, které navíc z podstatné části počítaly s účastí většiny souboru. Vznikly ale, myslím, opravdu zajímavé inscenace," uvedla Machačíková.

Divadlo sklízelo úspěchy také za českou premiéru opery Pád Antikrista, která získala cenu z prestižního hudebního festivalu Opera 2015. Soubor opery a operety ji v režii Jana Antonína Pitínského uvedl v říjnu. Baletní soubor zase uvedl v uplynulé sezóně světovou premiéru taneční inscenace Dvořákovy Rusalky, obrovský úspěch měl také balet Arama Chačaturjana Spartakus. Značný ohlas zaznamenal baletní soubor také na německém turné s inscenacemi Čajkovského baletů Labutí jezero a Louskáček. "Ve třiadvaceti představeních tyto inscenace zhlédlo přibližně 12.000 spokojených diváků. Turné zaznamenalo vynikající odezvu nejen u publika, ale i v německém tisku," uvedl umělecký šéf souboru Robert Balogh.

Uplynulou divadelní sezonu uzavřelo Moravské divadlo Olomouc tuto středu mimořádným představením Mistr Jan Hus. Scénické oratorium olomouckého rodáka Richarda Pachmana bylo zcela vyprodané. V příští sezoně nabídne divadlo 11 premiér. Oproti současné sezoně jich bude o dvě méně, divadlo se vrací k počtu premiérových představení v uplynulých letech. Pět nových inscenací uvede činohra, čtyři premiéry má v plánu soubor opery a operety, diváci se mohou v příští sezoně těšit také na dvě baletní novinky. Vstupné ani předplatné se nezvýší.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.