pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Vánoční program v Přerově zajistí kulturní služby města. Bude to stát přes dva miliony korun

O program vánočních trhů v Přerově se letos postarají Kulturní a informační služby města Přerova. Ujmou se toho poté, co dosavadní pořadatel vánočních trhů v Přerově, brněnská společnost RK Invest, vypověděla v červenci po dvou sezónách smlouvu kvůli prodělečnosti. Přerované by podle zástupců města neměli přijít o kulturní program ani o stánky, město to bude stát zhruba 2,2 milionu korun. Rozhodnutí schválili zastupitelé.

Trhy měla společnost pro Přerov na náměstí TGM pořádat do roku 2027. Loňskou ztrátu vyčíslila na 600 tisíc korun. Zastupitelé dnes řešili mimo jiné i pokutu. „Pokud bychom se s nimi na vypovězení smlouvy nedohodli, mohli bychom uplatnit sankci 200 tisíc korun s tím, že víme, že by žádný vánoční program letos nebyl. Firma by totiž raději zaplatila sankci. Dohodli jsme se proto na ukončení smlouvy bez sankcí s tím, že program pro Přerovany zajistíme," uvedl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Vánoční program by měl být podle zástupců města obdobný jako v předchozích letech. Na náměstí by mělo být 12 stánků zaměřených hlavně na občerstvení. Vánoční program bude zajištěn v úterý, středu, pátek a o víkendu. „V týdnu by dostaly větší prostor školy, školky a místní spolky a zájmová sdružení," uvedlo město v důvodové zprávě. V plánu je i vystoupení kapel pro všechny věkové kategorie.

Součástí nákladů je i velkoplošná LED obrazovka, kterou pro obyvatele města zajistil také předchozí pořadatel trhů. V doprovodném programu se počítá s mikulášským programem s ohňostrojem, s historickým jarmarkem, s živým Betlémem, silvestrovskou diskotékou pro mladé a s novoročním ohňostrojem. „Už teď připravujeme Vánoce pět minut po dvanácté, hraničí to s nadlidským výkonem," podotkl radní Jakub Navařík z ODS.

Vánoční oslavy zdejší radnice svěřila brněnské firmě RK Invest v srpnu roku 2017. Firma podle desetileté smlouvy měla městu zajistit trhy i program v hodnotě minimálně 800 tisíc korun, město mělo zajistit vánoční strom. Pořadatelé v souvislosti s odstoupením od smlouvy poukázali na to, že do přerovských vánočních trhů investovali 3,8 milionu korun, statisíce investovali i do kulturního programu včetně koncertů a divadelních představení. Pořadatelům došla trpělivost poté, co přerovští zastupitelé odmítli vybudovat při vánočních trzích na náměstí mobilní kluziště za 1,8 milionu korun. Firma si od něj slibovala zvýšení návštěvnosti na náměstí, podle zastupitelů by však bylo zbytečně nákladné.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, zábava, Vánoce, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.