čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Přerovské kino Hvězda čeká oprava střechy a zateplení

Přerovské kino Hvězda čeká rozsáhlá oprava střechy a zateplení. Práce začnou asi ještě letos.Řekl to náměstek primátora Michal Zácha. Náklady na opravu střechy nad kinosálem i provozními prostory budou činit 11,2 milionu korun. Částku již schválili tento týden zastupitelé. Střecha je v havarijním stavu, oprava je podle města nezbytná. Do budovy z 80. let minulého století, kde sídlí jediné kino ve městě s kapacitou téměř 400 míst, investuje Přerov každoročně. Kino promítá nepřetržitě od Vánoc 1975.

„Střecha je v havarijním stavu, řeší se to již provizoriem a jsme rádi, že kino nemusíme zavřít. Máme stavební povolení, máme finance a rádi bychom akci realizovali před zimou," řekl Zácha.

Problémy se střechou kino řeší delší dobu. Zatéká především na pánské toalety, odkud byla vyvedena vzduchotechnika na střechu. Problémy začaly od jara, kdy začal tát sníh. „Situace se pořád s každým deštěm zhoršovala. Nejhorší byly přívalové deště, kdy jsme nevěděli, co čekat. Řešilo se to lokálními vysprávkami, ale to nepomáhalo a zatékalo dál. Nyní se zdá, že je situace stabilizovaná, ale to poznáme, až párkrát pořádně zaprší," řekla vedoucí kina Svatava Měrková.

Situace je pro kino podle ní nepříjemná, a to i vzhledem ke snaze zvyšovat návštěvnost. „Střecha je v žalostném stavu, a pokud by nedošlo k její opravě, tak nevíme, co udělá sníh a následně jeho tání. Zdi byly několik týdnů pořád vlhké, a tak se tam začala objevovat i plíseň. Povolali jsme proto odbornou firmu, která se postarala o oškrabání chycené omítky a její impregnaci proti plísni. Nyní máme v místnosti vysoušeč a stahujeme vlhkost, abychom mohli následky zahladit úplně," uvedla Měrková.

Kino Hvězda bylo postaveno v roce 1975. Kinosál s kapacitou 399 míst je zároveň krytem civilní ochrany, v němž by v případě nebezpečí našlo útočiště 900 lidí. Kino vlastní přerovská radnice a provozují jej Kulturní a informační služby města Přerova. Do úprav kina Hvězda v posledních letech vynaložilo město několik milionů. Investovalo se do digitalizace, podlah a sedaček i zduchotechniky. Od 90. let je to jediné přerovské kino. Dříve se v Přerově promítalo ještě v kinech Oko a Panorama.

Štítky stavby, správa, film, kina, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.