sobota 20. dubna 2024 Marcela

Lubomír Zaorálek se omluvil za Staňkův krok a zrušil výběrové řízení na šéfa Muzea umění

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zruší výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci (MUO). Zaorálek to v pátek řekl novinářům při návštěvě města.

Řízení vypsal počátkem července před svým odchodem z funkce ministrův předchůdce a spolustraník Antonín Staněk. Nový šéf resortu zároveň oznámil, že ředitelem muzea umění jmenuje Ondřeje Zatloukala dosud pověřeného vedením instituce. Jeho zástupcem se stane odvolaný ředitel Michal Soukup. Vedení Muzea umění v Olomouci přivítalo kroky nového ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Zatloukal v pátek vyzdvihl práci bývalého ředitele Michala Soukupa, kterého Staněk odvolal 18. dubna z funkce. „Jsem velmi rád, že zůstává v instituci na pozici, která mu umožní dále se spolupodílet na kormidlu, kterým směrem se instituce v budoucnu vydá,“ řekl novinářům Zatloukal. Vyzdvihl i postoj zaměstnanců v napjaté době. „Instituce utrpěla velmi výrazně, cítíme se poškozeni, dehonestováni. Nedovedu si představit, jakým způsobem rehabilitovat to, k čemu tady během půlroku došlo, ale udělám pro to maximum,“ uvedl Ondřej Zatloukal.

Rozhodnutí nového ministra kultury přivítal i odvolaný ředitel Michal Soukup, který však dosud Staňkovo odvolání osobně nepřevzal, a považoval jej tak za neplatné. „Rozhodl jsem se, že je potřeba ministerstvu kultury i Muzeu umění pomoci tuto situaci odblokovat a ne abychom se další měsíce, možná roky soudili, zda jsem nebo nejsem ředitelem,“ řekl na dotaz Soukup.

Podotkl, že je hrdý na zaměstnance MUO, kteří podle něj zvládli v čele s Ondřejem Zatloukalem vypjatou situaci, kdy museli čelit bezpráví exministra kultury, uvedl Soukup. „To byl hlavní cíl mého rozhodnutí, že jsem ustoupil panu ministrovi a že jsem mu vyšel vstříc,“ doplnil Soukup.

MUO čekají jednání kvůli podobě stavby Středoevropského fóra (SEFO), na který vláda uvolnil 600 milionů korun. Soukup poukázal na to, že původní plány ohledně jejího zahájení v roce 2021 nelze stihnout. Vyzdvihl názor ministra kultury, který nechce architektonickou soutěž. „Jsou zde ve hře dvě možnosti a to stávající návrh architekta Šépky a nová možnost, o které víme tři týdny a to, že stát uvolňuje Hanácká kasárna a dává je k dispozici nějaké státní instituci,“ uvedl Soukup.

Podle Soukupa musí zástupci muzea vyhodnotit, zda je nová verze pro projekt zajímavá. Podotkl, že během září a října se chystá několik odborných setkání na ministerstvu kultury, kde budou obě varianty zváženy. „Rozhodneme se na konci října pro jednu z nich,“ dodal.

Zřizovatelem muzea je ministerstvo kultury. Staněk po odvolání Soukupa na něj navíc podal trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Za to se v pátek Zaorálek oběma bývalým ředitelům omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu. Oba bývalí ředitelé už dřív jakékoliv pochybení odmítli. Trestním oznámením se zabývá státní zástupkyně z olomoucké pobočky krajského státního zastupitelství.

Staněk odůvodnil Soukupovo odvolání jeho údajným selháním při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019. Vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu.

Jeho krok vyvolal v olomouckém muzeu velkou nevoli. Zaměstnanci muzea umění žádali rezignaci tehdejšího ministra, zapojili se i do petice organizované zástupci pražského Centra pro současné umění DOX a uspořádali na protest proti Staňkovi koncert v proluce, kde má SEFO stát.

Staněk týž den jako Soukupa odvolal rovněž ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Zaorálek, který je ve funkci od 27. srpna, zrušil tento týden také výběrové řízení na ředitele této instituce.

Autoři | Foto Facebook Lubomír Zaorálek

Štítky MUO, Zaorálek, muzeum, Staněk

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.