pátek 29. března 2024 Taťána

PROGRAM: V rámci olomouckého Street Art Festivalu vytvoří umělci mural na sedmnáctimetrovou budovu

Dvanáctý ročník Street Art Festivalu s sebou do Olomouce přiveze české i světové umělce, kteří svá unikátní díla představí hned na šesti místech. Warm up festivalu probíhá v obchodním centru Galerie Moritz, kde mohou návštěvníci vidět výtvory graffiti writera a produktového designera Marka Piano od 2. do 11. září.

Další výstavy street artu budou k vidění od 9 do 12. září. Návštěvníci se na díla a doprovodný program festivalu mohou těšit také v kině Metropol, v Long Story Short Hostel & Café, ve Zbrojnici Univerzity Palackého, v Coffee Library Zbrojnice a na vysokoškolských kolejích Univerzity Palackého - Generála Svobody a J. L. Fischera.

Street Art Festival je součástí oslav Dnů evropského dědictví a nese podtitul Freedom in heart. Pořadatelé chtějí připomenout 30 let od Sametové revoluce, a tomu také přizpůsobili doprovodný program festivalu. Návštěvníky čeká streetové umění, ale i přednášky a dokumentární filmy

Oficiálně festival zahájí v pondělí 9. září ukázka velkoplošných maleb na vysokoškolských kolejích UP, kde budou umělci Wasp Elder (UK) a Koctel Kahoolawe (ES) tvořit na 17 metrů vysokou budovu, kterou pro účely festivalu zajistila Správa kolejí a menz UP. Dílo zde bude k vidění do 12. září.

Oba zmínění umělci se účastní street artových festivalů od Kanady až po Austrálii. Britský artista se při tvorbě díla, které předvede v Olomouci, nechal inspirovat slavným obrazem Tanec malíře H. Matisse. Jeho mural má symbolizovat mírumilovnou povahu Sametové revoluce.

V pondělí se Street Art Festival představí v Olomouci ještě hned dvakrát, a to formou přednášky a dokumentárního filmu v kině Metropol. O půl šesté promluví na téma Political Graffiti writerka Sany, vstup na přednášku je zdarma. Ve dvacet hodin poté kino promítá film Pixadores - sprejeři ze São Paula.

Během úterý festival propukne také ve Zbrojnici Univerzity Palackého a přilehlé kavárně. V 18 hodin startuje live koncert českého rappera, umělce a autora labelu Ty Nikdy vystupujícího pod jménem Idea, který v Olomouci představí zbrusu nové album Tempo. Ve 20 hodin poté v prostorách Zbrojnice pokračuje program festivalu tagtool projekcí.

Posledním bodem letošního olomouckého street artu je vernisáž výstavy Based on true story, která proběhne v Long Story Short Hostel & Café v poslední den festivalu, tedy ve čtvrtek, od půl šesté večer. Návštěvníky čekají unikátní obrazy umělce Openmindz360 (Marek Nenutil).

Street Art Festival, tak jak jej známe dnes, vznikl v roce 2015, kdy volně navázal na Live Graffiti Show probíhající každé léto již od roku 2007. Nekomerční background si festival udržuje dodnes, kdy dává umělcům naprostou svobodu v jejich tvorbě.

Dvanáctý ročník Street Art Festivalu se koná v Olomouci ve spolupráci s městem Olomouc a Univerzitou Palackého.

 

Tisková zpráva | Foto Facebook Street art Festival

Štítky Street Art Festival, mural, graffiti, kultura, umění

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.