pátek 29. března 2024 Taťána

Fort v Křelově se promění v muzeum kinematografie

Fortová pevnost v Křelově, která byla součástí unikátního opevnění Olomouce, se od srpna promění v muzeum kinematografie.

Návštěvníkům se představí desítky exponátů, od jednoduchých optických hraček přes promítací přístroje z 18. století až k promítačkám z konce 20. století. Zájemci se seznámí s tím, jak zachytit obraz i jak vznikaly první filmy. Součástí expozice bude také promítání prvních filmů a tvořivá dílna. Výstava s názvem Kinematograf mapující vývoj promítacích přístrojů bude na fortu otevřena po celý srpen.

"Smyslem výstavy je představit návštěvníkům vývoj filmu, jakým způsobem se původně statické obrázky promítají a hlavně rozpohybávají, jak se ze staticky promítaného obrázku stal hraný film. Výstava má také za cíl představit divákům vývoj promítacích přístrojů a multimédií v domácnost," řekl dnes Tomáš Hampl ze studia Bez Kliky. Podotkl, že většina exponátů pochází ze soukromé sbírky.

První část výstavy provede návštěvníky "pravěkem" kinematografie. Představena bude legendární laterna magica, předchůdce projektorů, pomocí které se budou moci zájemci podívat na vzácné, ručně kolorované obrázky z 19. století. Budou si moci také rozpohybovat první film od anglického fotografa a vynálezce Eduarda Muybridgeho a zaznamenat obraz předchůdcem fotoaparátu - camerou obscurou. V druhé části budou připraveny projektory z 20. století. "Do minulého století návštěvníky zavede velká promítací kabina klasického kina. Nechybí zde ani profesionální pult střihače, velká promítačka MEO 5X či převíječka," doplnil Hampl.

Na závěr interaktivní výstavy se budou moci diváci usadit do dřevěných sklápěcích lavic a vychutnat si atmosféru klasického kina během krátkých ukázek prvních filmů. "Uvidí například první veřejně promítaný film od bratrů Lumiérů, první akčňák Thomase Alvy Edisona či první horor Jamese Searle Dawleye," dodal zástupce studia Bez Kliky. V kinematografické dílně si budou moci zájemci vytvořit jednoduchou metodou optickou hračku thaumatrop, ale i kapesní verzi camery obscury či vlastní film, který sinásledně rozpohybují pomocí jedné z prvních filmových hraček - zoetropu.

Výstavu Kinematograf chystá v prostorách vojenské pevnosti z poloviny 19. století studio Bez Kliky ve spolupráci s Fortem XVII. a katedrou divadelních a filmových studií olomoucké filozofické fakulty.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.