středa 24. dubna 2024 Jiří

V Olomouci v druhé polovině září odstartuje Podzimní festival duchovní hudby

Po posluchačsky i mediálně velmi úspěšném 25. ročníku PFDH připravili organizátoři pro letošní rok dramaturgicky bohatý program, který sahá od středověku do hudby současné. Oproti ročníkům předchozím zazní na letošním festivalu řada děl instrumentálních a společně s vokálními sólisty se představí také několik špičkových hráčů na sólové nástroje. Vedle českých a moravských umělců zavítají do Olomouce interpreti ze Slovenska, Spolkové republiky Německo a z Nizozemska.

Celý program festivalu najdete zde.

Úvodní koncert 22. září v dómu sv. Václava představí málo provozované, ale přitom velmi působivé dílo Césara Francka - oratorium Sedm posledních slov Krista na kříži pro sóla, sbor a orchestr z roku 1850. Neděle 29. září bude patřit bratislavskému souboru Il Cuore Barocco a třetí koncert festivalu 2. října je věnován vztahu olomouckého arcibiskupa arcivévody Rudolfa Jana a Ludwiga van Beethovena. V interpretaci Smetanova tria zazní výběr ze skladeb, které Beethoven věnoval svému žákovi a mecenáši. Český filharmonický sbor Brno se představí na samostatném a cappellovém koncertě pod vedením sbormistra Petra Fialy v neděli 6. října.

Hudbě 20. století je věnován koncert v chrámu sv. Mořice 9. října. Vystoupí Ensemble Inégal a produkci doprovodí speciálně připraveným světelným designem Jan Komárek. Netradičním bude vystoupení v chrámu Panny Marie Sněžné 12. října. Je koncipováno jako operní galakoncert basisty Richarda Nováka a německé altistky Marlen Lichtenberg za doprovodu souboru Czech virtuosi pod taktovkou Štefana Veselky. Ojedinělou akcí je večer nazvaný Klávesové nástroje v proměnách staletí, konaný 16. října ve Freskovém sále Komenia. Dvojice interpretů Tomáš Flégr a Jankees Braaksma představí kolekci klávesových nástrojů, které se uplatňovaly v evropské hudbě v období od 14. století do poloviny 17. století. Na závěrečném koncertu 20. října zazní v katedrále sv. Václava Requiem W. A. Mozarta v interpretaci předních slovenských umělců. Vedle skvělého kvartetu mladých zpěváků (L. Máčiková, A. Kropáčková, M. Gyimesi, G. Beláček) účinkuje Spevácky zbor Lúčnica, který je v poslední době častým hostem festivalu, a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou Martina Leginuse.   

Řadu koncertů zaznamenává televize Noe a Český rozhlas.

Tisková zpráva

Štítky Podzimní festival duchovní hudby, Olomouc, kultura, hudba

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.