čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká galerie představuje hlavní osobnosti 60. let z regionu

Osobnosti olomoucké výtvarné scény 60. let obsadí od středy prostory G - galerie města Olomouce. Expozice s názvem Čtvrtý rozměr připomene díla devíti výtvarných umělců, kteří se v dané době výrazně podíleli na vývoji zdejší výtvarné kultury. Pro expozici byla vybrána například díla malíře Slavoje Kovaříka, fotografa Miloslava Stibora či tvůrce plakátů Františka Bělohlávka.

Výstavu připravila Unie výtvarných umělců Olomoucka ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc. Podobnou expozici dosud tato galerie neuspořádala. I proto bude trvat mimořádně dva měsíce, až do 30. března.
   

"Hlavní smysl výstavy Čtvrtý směr je připomenout velmi silné období jak v kvalitě, tak v tom, že Olomouc se v té době dostala do celostátního povědomí," řekl dnes ČTK kurátor výstavy Jiří Hastík. Výstava prezentuje desítky výtvarných exponátů, z nichž mnohé zapůjčilo Muzeum umění. Na výstavě návštěvníci uvidí například díla Slavoje Kovaříka. "Byl to solitér se stálým zaměstnáním, který ovlivnil řadu mladých lidí. Šel po aktuálních proudech evropského umění," podotkl kurátor.
   

Na výstavě mohou lidé spatřit i obrazy Františka Bělohlávka, který působil na olomoucké fakultě a ovlivnil mnoho studentů. Byl také tvůrcem plakátů známých v celé republice. Na expozici jsou i snímky mezinárodně uznávaného fotografa Miloslava Stibora, obrazy malíře Radoslava Kutry či Jana Sedláčka, který se inspiroval ve své tvorbě takzvaným bruselským stylem. Vystavena jsou také díla malíře Miroslava Ketmana či Iva Příleského. Nechybí ani sochařská osobnost Rudolf Chorý, s jehož díly se mohou lidé dosud setkávat v ulicích Olomouce. Posledním z devíti prezentovaných umělců je pražský rodák Jan Kratochvíl, který do Olomouce přišel v 60. letech.
   

Městská galerie, kde bude výstava tento týden otevřena, vznikla z původní Galerie G, která je vlajkovou lodí Unie výtvarných umělců Olomoucka. Galerie je jedinou reprezentativní výstavní síní ve městě, která systematicky představuje tvorbu umělců působících v Olomouci a na střední Moravě. V jejích prostorách jsou prezentovány rovněž výstavy umělců partnerských měst.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.