pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na radniční renesanční lodžii se bude koncertovat

Historická olomoucká radnice ožije v srpnu večerními koncerty. Krásná renesanční lodžie, kterou v dávných staletích vstupovali konšelé do radnice na zasedání městské rady, nyní poslouží jako prostor pro koncerty trubačů či například smyčcového kvartetu.

„Horní náměstí je samo o sobě jedinečným prostorem s vysokou umělecko-historickou hodnotou. Večerní koncerty v kombinaci s tímto okouzlujícím prostředím si nepochybně najdou množství příznivců a stanou se příjemným kulturním zpestřením srpnových sobotních večerů v centru města,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk. Koncerty se budou konat každou sobotu ve 21 hodin.

S hudbou, linoucí se na Horní náměstí z radniční lodžie v průběhu letních večerů, už mají Olomoučané zkušenosti. Noční muzicírování pod renesanční lodžií začalo v roce 2000, tehdy ještě v rámci akce Olomoucké benefice. Od roku 2001 se Noční muzicírování konalo jako samostatná akce. Poslední koncerty se na renesanční lodžii uskutečnily v roce 2009. Za celou dobu konání na nich vystoupilo přes padesát komorních souborů a uskupení.

Koncertní vystoupení tehdy poslouchaly stovky lidí. „Podle ohlasů se posluchačům nejvíce zamlouvala právě jedinečná atmosféra, tvořená hudbou a prostředím Horního náměstí s historickou radnicí,“ připomněl atmosféru muzicírování primátor Antonín Staněk.

Nyní bude tato dříve oblíbená tradice z iniciativy kapelníka Olomouckých trubačů Jiřího Prudkého a pod záštitou primátora Olomouce Antonína Staňka obnovena.

Program:

1. 8. | Olomoučtí Trubači žesťový kvintet
8. 8. | Color Brass žesťový kvintet
15. 8. | Olomoučtí Trubači žesťový kvintet
22. 8. | Ceremony String Quartet smyčcový kvartet
29. 8. | Trio Aperto dechové trio

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.