sobota 20. dubna 2024 Marcela

Divadlo na cucky uvádí první premiéru letošní sezóny. Jde o pohádku Tři oříšky

Olomoucké Divadlo na cucky uvádí první premiéru své sezony, pohádku Tři oříšky. Jde o autorskou interpretaci známé pohádky o třech oříšcích pro Popelku. Díla se ujal slovenský režisér Šimon Spišák, na scéně se představí herecké duo Radka Caldová a Adam Joura, informoval mluvčí divadla Zdeněk Vévoda. První premiéra se odehraje dnes večer, další představení mohou diváci navštívit v sobotu odpoledne. Divadlo v této sezoně uvede tři premiéry.

Kromě Spišáka se režie ujmou hostující režiséři Adam Svozil a Lucie Ferencová.

Podle zástupců divadla jsou Tři oříšky zábavnou interpretací klasického příběhu. „Malí diváci se mohou těšit na zábavné situace a kontakt s publikem. Dospělé, kteří tento příběh dobře znají, pobaví také nečekaná zápletka," uvedla umělecká šéfka olomoucké nezávislé scény Silvia Vollmannová, která k režii přizvala svého krajana Šimona Spišáka i s jeho dvorním scénografem Karlem Czechem.

Režisér působil jako umělecký šéf Starého divadla v Nitře, později se spolu s Czechem a dalšími tvůrci rozhodli vytvořit nitranské Nové divadlo. Za tři roky existence má na kontě jedno ocenění a tři nominace v prestižní anketě Dosky. „Šimonova autorská a režijní tvorba se zaměřuje na mladé publikum a v neposlední řadě na dětského diváka. Jeho humor a cit pro divadelní situaci, invenční přístup k populárním a notoricky známým příběhům byly důvody, proč jsme svěřili nový pohádkový titul právě jemu," doplnila Vollmannová.

Na dětského diváka cílí Divadlo na cucky záměrně. Scéna se profiluje jako prostor pro kulturu otevřený všem generacím. „I té nejmladší. Na repertoáru bychom tak vždy chtěli mít aspoň jednu inscenaci, věnovanou dětskému divákovi," dodala umělecká šéfka souboru.

Nezávislý divadelní soubor působí třetím rokem na nové scéně na Dolním náměstí. V uplynulé sezoně jej navštívilo zhruba 5000 diváků, což je o tisíc více než o rok dříve. Na zvýšení návštěvnosti se podle zástupců divadla podepsal hlavně velký počet akcí. Kromě divadelních představení se v prostorách divadla odehrávají výstavy, debaty či setkání se zajímavými hosty, divadlo také pořádá řadu kurzů pro veřejnost.

Autoři | Foto Tomáš Holešovský

Štítky ČR, divadlo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.