středa 24. dubna 2024 Jiří

Přerovská knihovna slaví 100. výročí. V galerii se chystá rozsáhlá výstava

Stoleté historii přerovské knihovny bude od příštího týdne věnována rozsáhlá výstava v Galerii města Přerova. Expozice návštěvníkům nabídne dobové rekvizity, archivní tisky, bibliografické tisky či jako raritu ukázku nejmenších knih, které se vejdou do dlaně. Kromě 100. výročí knihovny expozice zmapuje i vývoj knihovnictví na Přerovsku. K vidění bude na Horním náměstí od 17. října do 17. listopadu, řekla vedoucí galerie Lada Galová.

„Na výstavě si budou moci návštěvníci prohlédnout například dobové kroniky, staré katalogizační skříňky s původními knižními lístky nebo nejstarší a nejvzácnější bibliofilské tisky, které přerovská knihovna vlastní ve svém rozsáhlém fondu," uvedl ředitel Městské knihovny v Přerově Pavel Cimbálník.

Přerovská knihovna nyní spravuje tři pobočky ve městě - v ulicích Trávník, Velká Dlážka a na sídlišti v Předmostí. Ředitel Pavel Cimbálník řekl, že loni knihovna registrovala 6243 čtenářů, což je pětina obyvatel města.

K vidění bude také největší a nejtěžší přírůstkový seznam knih nebo naopak nejmenší básnické sbírky, které se vejdou do dlaně. „Za kuriozitu výstavy budou nejspíš platit nejrůznější záložky, které čtenáři často v knihách zapomínají," doplnil ředitel knihovny.

Podle vedoucí galerie se návštěvníci budou moci na výstavě seznámit také se samotnou historii knihovnictví ve městě. „Informační panely k expozici s příznačným názvem 100 let knihovny v Přerově nabídnou nejstarší historii, ohlédnutí za pobočkami, připomenou sídelní budovy nebo zajímavé archiválie, fotografie, plakáty, zmapují aktivity nad rámec půjčování, změny knihovnictví po vzniku moderních technologií nebo současnou nabídku," uvedla vedoucí galerie.

Vznik přerovské knihovny se pojí k datu 1. února 1919, kdy se prvním knihovníkem ve městě stal Leopold Calábek. Knihovna byla v listopadu poté přemístěna do Městského domu a v únoru 1920 poprvé otevřena veřejnosti. Tehdy evidovala 867 čtenářů, kteří si vypůjčili 18.940 knih. V 60. letech minulého století se přemístila do prostor někdejší vily na Žerotínově náměstí, kde sídlí dodnes. Prostory prvorepublikové vily však již dlouhodobě jsou pro knihovnu nevyhovující a to i kvůli tisícům nových knižních svazků, které tu během půl století přibyly. Město stále hledá nové prostory.

 

Autoři | Foto Prerov.eu

Štítky Přerov, knihovna, galerie, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.