úterý 16. dubna 2024 Irena

Výstava jesenického muzea přináší blíže stěžejní okamžiky historie kolem roku 1989

Podzim je časem vzdělávání. Pojďte se dozvědět něco více z naší historie a ponořit se do zajímavostí o kterých jste neměli ani ponětí. Jesenické muzeum přináší výstavu k výročí pádu komunistického režimu. Jestli vás zajímá rok 1989 i 70. a 80. léta je tahle výstava to pravé. Šumperské muzeum se zase rozhodlo zaměřit spíše na sametovou revoluci a poslední dvě desetiletí komunistického režimu.

Vlastivědné muzeum Jesenicka láká na dvojjazyčnou panelovou výstavu s názvem „Nebyli jsme sami,“ kterou vytvořilo společně s polskými kolegy z niského muzea. Výstava vznikla u příležitosti letošního 30. výročí pádu komunistického režimu ve střední Evropě.

Celá se točí okolo roku 1989 v ČSSR a PLR. Přibližuje disidentské aktivity v 70. a 80. letech, věnuje se taky spolupráci československých a polských opozičních aktivistů. Reflektuje regionální rozměr, tedy to, jak se proti totalitě bouřili jedinci na Jesenicku a Nisku.K vidění jsou zajímavé velkoformátové snímky důležitých mezníků novodobých dějin obou národů, dobové dokumenty nebo odborná literatura. V rámci výstavy se uskuteční i přednáška pro školy, diskusní panel s odborníky a významnými osobnostmi.

Výstava probíhá od 2. října do 24. listopadu v galerii jesenické Vodní tvrze, vždy od 9 do 17 hodin. Poté se přesune do Nisy, kde bude k vidění od 6. prosince do 31. ledna 2020. Vstupné činí 50 korun, zvýhodněné pak 25 korun.

Šumperské muzeum nezůstalo pozadu a od 12. listopadu do 29. ledna si pro vás připravilo výstavu na téma „Od socialismu k demokracii“. Výstava se bude konat k výročí 30 let od sametové revoluce. Připomene tak toto významné výročí v našich novodobých dějinách, přičemž by reflektovala zejména dění v regionu. Návštěvníky zavede do období posledních dvou desetiletí komunistického režimu u nás.

Cílovou skupinou jsou všechny věkové kategorie. V rámci výstavy budou pro žáky základních a středních škol probíhat komentované prohlídky kombinované s vypracováním pracovních listů a tvořivými dílnami. Vstup vás vyjde na 40 korun, snížený za 20 korun a děti do šesti let mají vstup zdarma.

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Jesenicka

Štítky Jesenicko, Šumpersko, muzeum, výstava, historie

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.