pátek 29. března 2024 Taťána

Na galavečeru Colores Flamencos okouzlil publikum Carlos Piňana

Olomouckým výstavištěm Flora dnes večer znělo flamenco. V jeho prostorách vystoupil špičkový flamencový kytarista Carlos Piňana, kterého na koncertu doprovázela Moravská filharmonie Olomouc.

Podle pořadatelů šlo o jediný koncert v České republice, v pátek se kytarista s olomouckou filharmonií představili v Bratislavě. Piňana se stal ozdobou letošního ročníku olomouckého festivalu Colores Flamencos. Přehlídka potrvá do neděle, pořadatelé očekávají účast zhruba 4500 návštěvníků.

Pořadatelé festivalu o účast kytaristy Piňani, který je považován za nástupce fenomenálního španělského kytaristy a skladatele Paco de Lucía, usilovali s filharmonií od poloviny loňského roku. "Dlouho jsme koketovali s myšlenkou udělat společný projekt v rámci festivalu. Jde o netradiční spojení klasického velkého symfonického orchestru a zemitého ryzího flamenca. Je to nejen o kytaře a orchestru, ale také o tanci a flamencovém zpěvu. Je to jediný koncert v České republice, který dodal galavečeru punc
výjimečnosti,"
řekl dnes ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Společně s předním flamencovým kytaristou Carlosem Piňanou se na pódiu představil perkusista Vicente Miguel Ángel Orengo, zpěvák Agustín Garnés a charismatická tanečnice Maise Márquezová. Jejich symfonická svita, která spojovala zemitý a vášnivý zvuk flamencové kytary s barvami symfonického orchestru, byla věnována právě největší postavě flamencové kytary a flamenca vůbec - Paco de Lucíovi.

Pod taktovkou dirigenta Jana Kučery začala Moravská filharmonie nacvičovat se španělskými umělci od čtvrtka v Redutě. O den později se v tomto obsazení představili v Bratislavě na festivalu Viva Musica! "Věděl jsem, že v Olomouci probíhá každoročně festival flamenca, do kterého by se projekt skvěle hodil, proto jsem kontaktoval ředitele festivalu a dohodli jsme se na spolupráci," řekl ředitel filharmonie Vladislav Kvapil.

Galavečer flamenca na olomouckém výstavišti byl vyvrcholením letošního sedmého ročníku festivalu Colores Flamencos, který začal ve čtvrtek a končí v neděli. Pořadatelé letos připravili celkem čtyři koncerty, flamencovou fiestu, ochutnávku jídel i promítání španělských filmů. V neděli přehlídka pokračuje koncertem mezzosopranistky Barbory Martínkové-Poláškové v kapli Božího těla s názvem Con Pasión.

Za uplynulých šest let konání festival navštívilo přes 20.000 návštěvníků. Obrovský zájem byl především o koncert kytaristy Paca de Lucíi, který Olomouc navštívil před dvěma lety. Na přehlídku míří návštěvníci nejen z České republiky, ale také z okolních zemí, jako je Slovensko a Polsko.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.