neděle 19. května 2024 Ivo

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele olomouckého Muzea umění Soukupa a Zatloukala

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Řekl to krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce někdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti kolem přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), které se chystá již více než deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun.

Trestní oznámení souviselo především s nákupem pozemků pro SEFO; podle ministra byly pozemky předražené. Předmětem vyšetřování mělo být také to, jak mohlo muzeum žádat o evropskou dotaci na projekt SEFO, když v té době nemělo vykoupené tři další parcely, na kterých se mělo stavět. „Mohlo se tak jednat o uvedení v omyl a tím pádem podvodné jednání," řekla dříve tehdejší mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Policie to však odmítla. „Trestní oznámení bylo na konci října odloženo s tím, že nedošlo ke spáchání trestného činu," řekl mluvčí Hejtman.

Soukup vedl muzeum od dubna 2013 až do dubna letošního roku, kdy jej z funkce odvolal tehdejší ministr Staněk. Pochybení již dříve odmítl. Jeho předchůdce Zatloukal, který vedl muzeum v letech 1990 až 2013 a výrazně se zasloužil o vybudování Arcidiecézního Muzea v Olomouci, již dříve popřel, že by za jeho éry bylo něco v nesouladu se zákonem. „To je naprostý nesmysl, ani nemohlo být nic porušeno. Vše procházelo schvalovacím řízením ministerstva financí a ministerstva kultury, takže nic porušeno být nemohlo," uvedl tehdy historik umění Zatloukal.

Kroky ministra kultury a bývalého olomouckého primátora Antonína Staňka vyvolaly velké emoce a podepsaly se i na napětí v Muzeu umění. Jeho zaměstnanci poté vyzvali ministra k rezignaci. Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který Staňka ve funkci nahradil 27. srpna, se za podané trestní oznámení oběma bývalým ředitelům v září při návštěvě Olomouce omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, kriminalita, muzea, Muzeum umění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.