úterý 7. května 2024 Stanislav

Olomoucký Pastiche Filmz chystá na listopad politickou satiru, či dokument o fotbale

Filmový klub Pastiche Filmz v Olomouci funguje přes šestnáct let a každý týden promítá artové, experimentální i komerční filmy. Na listopad zařadili do programu dva hrané filmy, dva dokumentární a jeden ambiciózní amatérský projekt.

Prvním promítaným snímkem v tomto měsíci bude Ztratili jsme Stalina, jež je politickou tragikomickou satirou, která zkoumá, co se dělo v SSSR po smrti vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina. Režisér Iannucci tak rozehrává na stopáži téměř dvou hodin boje o moc, nekompetentnost politiků a všudypřítomnou manipulaci. 

O týden později promítnou v rámci projektu KineDok dokumentární snímek Fotbal nekonečno rumunského režiséra Cornelia Porumboiu. Pojednávat bude o režisérově kamáradovi z dětství, jenž se chtěl stát fotbalovou hvězdou, ale zranil se, a teď chce tento sport reformovat. 

Netradičně v úterý 19.11. chystají ve spolupráci s Divadlem na Cucky projekci amatérského projektu Pláč svatého Šebestiána, což je historické lyrické drama vyprávějící fiktivní příběh na pozadí historických událostí v morovém období. Hlavní role ztvárnili známí čeští herci Ondřej Malý a Matouš Ruml. Po filmu bude následovat diskuze s režiséry. 

Téměř tříhodinový čínský epos Sbohem, synu čeká olomoucká premiéra týden nato. Jedná se o rozsáhlé rodinné drama pojednávající o manželském páru, jenž se vyrovnává s osobní tragédií a nenahraditelnou ztrátou. Film byl nominován na Zlatého medvěda na německém Berlinale, jednom z nejprestižnějších filmových festivalů. Projekce proběhne v 18:30.

Posledním účastníkem klubového programu v měsíci je český dokumentární snímek Dálava, který tematizuje vztah otce Víti a syna Gríši na cestě do Ruska, kde žije Gríšova matka, která s nimi odmítá komunikovat. „Nový dokument Martina Marečka působivě rozebírá složitost nejen rodinné komunikace, ale také kulturního dialogu mezi Východem a Západem,“ uvádí na svých webových stránkách organizátoři Pastiche Filmz.

Kromě Pláče svatého Šebestiána, promítaného v prostoru Divadla na cucky, proběhnou všechny projekce ve Filmovém sále Konviktu v 19:30. Výjimkou je Sbohem, synu, který začne už o hodinu dříve. 

Autoři | Foto Pastiche Filmz

Štítky film, klub, program, kultura, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.