sobota 4. května 2024 Květoslav

Olomouc čeká o víkendu nevšední a odvážná kultura, proběhnou koncerty, či inscenace Havla

První ročník Sametové noci přinese do centra Olomouce různorodý hudební program, promítání filmu i divadelní představení. Završením bude vernisáž a odhalení murální malby. Ústředním motivem všech vystoupení bude svoboda ve všech svých formách.

Můžeme si říkat co chceme, myslet si co chceme a můžeme se vydat směrem, který jsme si sami vybrali. Svoboda v dnešní době nabírá i jiných kontextů, než osvobození se od totalitní diktatury. Svoboda volby pohlaví, státní příslušnosti nebo země, ve které chcete žít. Svoboda módní, umělecká a tvůrčí. Sametová noc 2019 do své dramaturgie zahrnula performery, kteří jsou v těchto otázkách společensky aktivní. V doprovodném programu uvede divadelní představení na téma základních lidských svobod a projekci dokumentárního filmu o problematice gender identity. Ve spolupráci se Streetart Festivalem proběhne také vernisáž s odhalením murální malby s podobiznou prvního českého prezidenta Václava Havla.

Centrem všeho dění se opět stane bývalý protitlakový kryt civilní obrany v Bezručových sadech, dnes provizorní Kryt Civilní Kultury jehož vstup zdobí nadživotní portrét prezidenta Masaryka. Během dvou dnů se zde představí projekty přední české progresivní elektroniky, jako dua Himalayan Dalai Lama, Bratři, DJ a producent KEWU a zástupcí pražského nezávislého rádia Punctum. Dále se budou konat koncerty v klubech Jazz Tibet, Dream, Vertigo a 15 minut. Ve filmovém sále na Konviktu proběhne promítání filmu Proč se cítím jako kluk? od dokumentaristky z FAMU Kateřiny Turečkové. V olomouckých ulicích se odehraje site specific divadelní představení “Moc Bezmocných” podle známého díla Václava Havla. Všechny místa bude možné navštívit s jednou “klubovkovou” vstupenkou dostupnou v síti GoOut.cz nebo jednodenními vstupy dostupnými v jednotlivých klubech.

V Jazz Tibetu zahrají Please The Trees. Kapela která zažila několik turné po USA, opěvované zemi svobody, a natočila tam i dvě desky. Jsou známí také tím, že na každém svém koncertu zasadí strom. Jejich koncert bude díky podpoře Univerzitě Palackého zdarma. Hlavní hvězdou klubu Dream na Dolním náměstí bude slavná slovenská producentka, DJka a transgender aktivistka B-Complex. V legendárním Vertigu představí svůj set Young Havel. Kontroverzní hlas nejmladší generace, který ve svých rapech nemilosrdně poukazuje na neduhy dnešní společnosti, které vykrystalizovaly právě za těch uplynulých třicet let.

Tisková zpráva | Foto Sametová noc 2019

Štítky kultura, koncerty, divadlo, film, výstava, Sametová noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.