středa 1. května 2024 Svátek práce

Sedm zapojených souborů chystá na letošní Noc divadel v Olomouci bohatý program

Hned do tří dnů se letos v Olomoucí rozprostře program největšího divadelního svátku Noci divadel. Ve městě se do něj zapojí sedm souborů včetně Moravského divadla, Divadla Tramtarie, Divadla na cucky i studentských divadel. Program začne tento pátek, kromě domovských scén bude také v Uměleckém centru Univerzity Palackého či na půdě Muzea umění. Letošní téma se vztahuje k předvečeru oslav 30 let sametové revoluce.

Soubory nabídnou původní inscenace reflektující listopad 1989, výstavy fotografií či besedy s pamětníky. Oddlehčeně uchopilo téma oslav Divadlo Tramtarie, které chystá na jevišti, v hledišti i zákulisí scénické obrazy na téma Život v Československu před rokem 1989. „Nachystali jsme interaktivní stezku, na které budou diváci procházet divadlem a plnit různé úkoly, půjde o retro procházku,“ uvedla ředitelka divadla Petra Němečková. Diváci se podívají i do běžně nepřístupného zázemí divadla.

Kabaretní scéna Nabalkoně pozve diváky do Undergroundového baru 80. let, který bude ovšem tajný. „Diváci budou moci vstoupit pouze s heslem, jehož indicie letí na sítích. Vítáme tematický dress code,“ uvedla za soubor Markéta Králová. Chybět nebude četba dobových textů či básní. Do období před rok 1989 se vrátí i studentské spolky katedry divadelních a filmových studií UP, bohatý program chystají v Konviktu.

Muzeum umění chystá na pátek představení Nezapomeňme, jde o improvizaci inspirovanou autentickými příběhy pamětníků z Olomouce a blízkého okolí. „Na tomto formátu spolupracujeme se souborem Olivy a s organizací Post Bellum - Paměť národa Střední Morava,“ uvedl dramaturg Petr Dvořák.

Do Noci divadel se zapojí také Divadlo na cucky. V pátek uvede premiéru Adama Svozila s názvem Podvečer v listopadu, v sobotu chystá debaty.

Moravské divadlo uvede dva tituly tematicky spjaté s listopadovými událostmi. Oba texty vzešly ze studentské soutěže o původní dramatický text, které divadlo vyhlásilo na začátku letošního roku. Půjde o inscenaci Samet Michaely Křivánkové a text Tři smrti Martina Šmída od Petra Ebese, které divadlo uvede v podobě scénického čtení v budově v Pavelčákově ulici. V pátek plánuje Moravské divadlo také vernisáž fotografií ve foyer zachycují podobu sametové revoluce na půdě tohoto kulturního stánku.

Autoři | Foto Noc divadel

Štítky kultura, divadlo, Olomouc, Noc divadel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.