neděle 19. května 2024 Ivo

FOTO: Filozofická fakulta si Okupační stávkou 2019 připomněla 30 let od sametové revoluce

V neděli 17. listopadu, 30 let od sametové revoluce, se v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci uskutečnila jako připomínka události listopadu 1989 Okupační stávka 2019.

Již v sobotu, 16. listopadu, se od 18 hodin uskutečnila mše za studenty v katedrále sv. Václava v Olomouci.

V neděli od 10 hodin otevřely své brány budovy FF na Křížkovského 10. Pro účastníky byla na chodbách filozofické fakulty připravena největší výstava fotografií z listopadu 1989 v Olomouci. V učebnách v přízemí budovy si mohli návštěvníci vyzkoušet malování plakátů a krabic, psaní na stroji nebo techniku tehdejšího tisku.

K nehlédnutí byl studentský časopis Přetlak, jehož 51. číslo bylo v celé budově volně k dispozici. Před budovou byla k vidění dobová vozidla a po chodbách se procházeli příslušníci Státní bezpečnosti. Pro hladové návštěvníky bylo připraveno i občerstvení v podobě guláše, obložených baget nebo horkého čaje. K navození dobové atmosféry sloužil promítací sál ve druhém patře a aula ve třetím patře, kde běžely autentické záznamy z listopadu 1989.

V 15 hodin proběhl slavnostní ceremoniál s názvem Poděkování za pomoc v aule FF jako poděkování pedagogům, kteří jako první podpořili stávkující studneti.

Od 16 hodin probíhala na nádvoří FF UP venkovní projekce legendárního koncertu Karla Kryla v Olomouci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.