neděle 5. května 2024 Klaudie

FOTO: Protestní zeď z krabic se po třiceti letech opět staví v Olomouci

První desítky papírových krabic popsaných revolučními hesly z listopadu 1989 i vzkazy na téma současné politické situace dnes přinesli lidé na prostranství před Právnickou fakultu Univerzity Palackého Olomouci, kde bude tento týden po 30 letech opět postavena netradiční protestní zeď. V rozlehlé budově fakulty dříve sídlil okresní výbor KSČ a v listopadu 1989 před ní Olomoučané postavili z papírových krabic mohutnou hradbu.

Stavbu zdi při oslavách 30. výročí sametové revoluce tento týden pořádá Univerzita Palackého. „V dějinách existují okamžiky, kdy stavění zdí má svůj hluboký smysl. Svůj hluboký smysl to mělo právě na podzim 1989," řekl dnes při zahájí happeningu rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Zeď u okresního výboru před 30 lety podle rektora ukazovala izolaci, ve které se KSČ ocitla.

Zeď z papírových krabic před sídlem OV KSČ se v roce 1989 stala jedním z hlavním symbolů olomoucké sametové revoluce. Podle prvního polistopadového rektora UP Josefa Jařaba nápad tehdy vznikl spontánně. „Uvědomili jsme si, že je to mocenské centrum, které vlastně souhlasí se sovětskými vojáky tady u nás a souhlasí vůbec s komunistickým režimem," řekl dnes Jařab, podle kterého zeď byla vzkazem pro členy výboru KSČ, že s lidmi nemůžou počítat.

Revoluce v Olomouci měla podle Jařaba charakter studentské recese a zeď z kartonových krabic z tohoto pojetí nevybočovala. „Byla to zeď mezi lidem, jak se nám všem tehdy říkalo, a mezi vůdci lidu, jak si říkali oni," podotkl Jařab. Dodal, že se toto mocenské centrum bezpráví po roce 1989 stalo místem, kde se právo vyučuje.

Lidé mohou přinášet k budově fakulty na třídě 17. listopadu krabice s libovolnými hesly do pátku. Na krabicích, ze kterých byla dopoledne postavena první část zdi, byla napsána nejen tradiční listopadová hesla jako například „Svoboda proti totalitě", ale i nové slogany „Opisovat a mlátit", „Jdi do řepky" nebo na „Na mrtvé planetě není Havel".

Téma pomyslných zdí je podle Jařaba i 30 let po pádu komunismu v české společnosti stále aktuální.

Autoři | Foto

Štítky ČR, historie, školy, 1989, vysoké, happening, Olomouc, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.