čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nebe nad Bouzovem bude patřit horkovzdušným balónům

Na dvacet balónů se příští víkend vznese nad hrad Bouzov na Olomoucku. Piloti balónů se k Bouzovu sjedou ze všech koutů země, a i ze Slovenska. Balónová fiesta nad Bouzovem má již mnoholetou tradici.

Ve vzduchu budou moci návštěvníci hradu balóny vidět celkem čtyřikrát, poprvé se vznesou už v pátek ráno. Balónovou fiestu si každoročně nenechá ujít až 10 000 lldí. Není divu, co do počtu balónů je to jedna z největších akcí v republice.

"Letos tady budeme mít 20 balónů. Tři posádky přijedou z Košic, jedna z nich bude mít přitom speciální balón s hlavou klauna. Další přijedou z celé republiky. Držíme se tady u Bouzova přitom už několik let. Hrad i jeho okolí je pěkné a divácky atraktivní," řekl dnes pořadatel akce Svatopluk Kuča.

Pokud bude počasí přát, balóny se vznesou do nebe celkem čtyřikrát, v pátek a v sobotu, ráno a večer. Neděli berou balónáři jako záložní, pokud se některý ze startů kvůli počasí neuskuteční.

Piloty balónů na Bouzov láká hlavně romantické prostředí s dominantou hradu Bouzov, z výšky prý jde o jednu z nejkrásnějších scenérií v Česku. Balóny obvykle urazí na jeden zátah zhruba 10 - 15 kilometrů, podle počasí a síly větru.

Mimo klasické lety se chystá také hon na lišku."Vyletí první balón a když přistane, rozloží kříž. Ostatní za ním vystartují za 30 minut. Přemýšlíme přitom o tom, kudy letěl a jak se tam dostal a snažíme se kříž zasáhnout takzvanou flérou, což je písek zašitý v dvoumetrové stuze," doplnil Kuča.

Loni piloty silný vítr odvál až na Jeváčko. Petrobarevnou letku tak mohli sledovat i lidé z Biskupic, Březinek a Vysoké. Nejvíce pak potěšili piloti lidi přímo z Jevíčka, když při přistávání oblehli vesnici z několik směrů.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.