pátek 3. května 2024 Alexej

V Olomouci se uskuteční čtvrtý ročník Dizajntrhu

Více než stovka designérů, umělců či řemeslníků z celého Česka obsadí tento víkend prostory Uměleckého centra Univerzity Palackého Konviktu. Na tradiční předvánoční přehlídce Dizajntrh představí svou tvorbu napříč obory. Akce se letos koná počtvrté. Doprovodí ji workshopy, módní přehlídky, koncerty, divadlo a čtení pro děti. Chybět nebude ani panelová diskuse o tom, jak se na Olomoucku podniká v kreativních odvětvích, sdělili ČTK pořadatelé akce.

Čeští a slovenští prodejci nabídnou módu, doplňky, knihy, hračky či kosmetiku. „Jsme rádi, že opět více než třetina prodejců pochází přímo z Olomouce a z Olomouckého kraje, zbytek za námi přijede ze všech koutů republiky, několik značek i ze Slovenska," uvedla organizátorka akce Anna Jánská. Z lokálních tvůrců nabídnou své výrobky například tvůrci z Flop shopu, značky Hejrumbum nebo Šufánek, z přespolních to bude například slovenský koncept store Miestni nebo pražské nakladatelství Bylo nebylo. Každý rok se také objeví nové značky.

Přehlídka se každoročně koná v polovině listopadu a návštěvníci si na ní mohou pořídit nejen vánoční dárky, ale zapojit se i do jejich výroby. Součástí přehlídky budou totiž tvůrčí dílny s designéry a program pro malé návštěvníky včetně herny a dětských zón. Vyrábět budou moci návštěvníci letos například svíčky ze sójového vosku, směsi koření, vyšívané doplňky nebo si vyzkouší zabalit dárky ekologicky.

Kromě diskusního panelu s úspěšnými lidmi z oboru čekají v sobotu návštěvníky dvě módní přehlídky, které ukážou, jak se obléci udržitelně, chytře a vkusně v době masové módní produkce, doplnili pořadatelé.

Dizajntrh začal v Pevnosti poznání, po dvou ročnících se loni přesunul do Uměleckého centra Univerzity Palackého, a to především kvůli kapacitě. O prodejní přehlídku nezávislých českých a slovenských designérů, z nichž velká část pochází z regionu, je každoročně velký zájem. První ročník akce navštívilo v Pevnosti poznání přes 2000 lidí. Loni si Dizajntrh nenechalo ujít 3000 návštěvníků. Více informací je na webu www.dizajntrh.cz.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Facebook Dizajntrh

Štítky ČR, výtvarné, trh, design, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.