sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Výstava v olomouckém Muzeu umění mapuje vývoj grafiky

Vývoji grafiky během uplynulých 500 let se věnuje nová výstava v Muzeu umění v Olomouci. Je rozdělena na dva celky, starší z nich s názvem Art&Print mapuje období od 15. do 19. století, větší kolekce obsahující moderní a současnou grafiku nese název Post.Print a věnuje se 20. a 21. století. Expozice zabírá celé první patro Muzea moderního umění. Sbírka volné grafiky představuje třetí nejobsáhlejší sbírkový fond Muzea umění Olomouc, řekli novinářům jeho zástupci. Výstava bude otevřená do března příštího roku.

Mezi nejstarší vystavené práce patří dřevořezy Michaela Wolgemuta z tzv. Schedelovy Kroniky světa z roku 1493. „Vedle dřevořezů z tzv. Schedelovy Kroniky světa náleží k nejstarším grafikám na výstavě drobné mědiryty takzvaných malých mistrů působících v první polovině 16. století v jižním Německu. V muzejní sbírce jsou však významně zastoupeni také nizozemští mistři pozdního manýrismu, tedy doby skutečně zlatého věku rozvoje mědirytecké techniky," uvedla kurátorka starší části výstavy Helena Zápalková.

První část výstavy, kde nechybějí například díla Václava Hollara, Antonína Mánesa či Julia Mařáka, zachycuje také význam grafiky od zdroje informací k její druhé roli, umělecké a autorské. Obě polohy se přitom podle tvůrců expozice vzájemně potkávaly či doplňovaly. „Na vybraných exponátech vyprávíme příběh grafiky v průběhu jejího historického vývoje i širokou škálu jejich výtvarných, námětových i funkčních podob. Jsou zde tak zastoupeny ilustrace, autorské tisky i reprodukční a užitá grafika. Z hlediska námětů alegorické i náboženské tisky, portréty, architektura, krajina, žánr i satira," doplnila kurátorka.

Druhá část výstavy představuje moderní a současné umění a poukazuje na rozšiřování grafického způsobu vidění světa. Autorům této části expozice šlo o to vyzdvihnout především dva momenty, jež z grafiky činí výjimečnou záležitost a k jejímu současnému rozkvětu přispívají. „Je to jednak procesní charakter, jednak pestrost, která z něj vyplývá," uvedlo muzeum na svých stránkách muo.cz. Výčet osobností, mezi kterými nechybí například Vojtěch Preissig, Max Švabinský, Josef Váchal, František Tichý, Bohuslav Reynek, Vladimír Boudník, Zdeněk Sýkora či Victor Vasarel a Adriena Šimotová, poukazuje podle kurátorů na ohromné spektrum grafiky.

Autoři | Foto Muzeum Umění

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.