neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká Galerie XY chystá aukci, nevychází s penězi na provoz

Olomoucká Galerie XY sídlící v prostorách Divadla na cucky chystá v polovině prosince aukci současného výtvarného umění. Podle pořadatelů jde o mimořádnou událost, kterou provozovatelé neziskové galerie v krajském městě reagují na neočekávaný schodek finančních prostředků. Aukce se uskuteční 14. prosince přímo v prostorách galerie na Dolním náměstí, sdělili její zástupci. Na výzvu galerie darovali svá díla do aukce přední autoři napříč všemi generacemi.

Jan Žůrek, ředitel společnosti DW7, která chod galerie provozně zaštiťuje, dnes řekl, že galerii chybí na provoz zhruba 100.000 korun. „Věříme, že uspořádání aukce současného výtvarného umění nám pomůže pokrýt některé provozní náklady galerie, jejíž chod je jinak primárně financován z veřejného rozpočtu. Provoz galerie v centru Olomouce na nezanedbatelné ploše 101 metrů čtverečních je ekonomicky náročný a Galerie XY bohužel letos nezískala prostředky v dostatečné míře," uvedl Žůrek.

Galerie XY vznikla v roce 2017 z iniciativy olomouckých nezávislých kurátorů a provozovatelů výstavních prostor či alternativních galerií. Chtěli tím poskytnout službu veřejnosti v krajském městě a vytvořit stálý výstavní prostor pro prezentaci současného umění. „Význam galerie přitom není malý. Jde o jedno z mála míst na Olomoucku, které se soustavně věnuje prezentaci multimediálního a digitálního umění, videoartu, zvukovým instalacím, konceptuálnímu umění a architektuře," uvedla za galerii Marie Meixnerová.

Kvůli nedostatku peněz na svůj provoz oslovila galerie vizuální umělce, mecenáše a sběratele současného umění i nejširší veřejnost. Poskytnutím uměleckých děl do aukce vyjádřili svou podporu galerii významní čeští umělci, jako je Jindřich Štreit, Vladimír Havlík nebo Matěj Smetana, etablovaní umělci mladší generace Roman Štětina, Martin Kohout, Jakub Jansa, Andrea Pekárková i začínající tvůrci. „Seznam potvrzených umělců a umělkyň v této chvíli čítá asi čtyřicítku jmen," doplnila Meixnerová.

Do aukce chce galerie nabídnout kolem 70 děl v rozmanitých žánrech a cenových relacích, od malby, fotografie a objektů po nová média, textilní práce či dokonce autorské tetování. Na své by si tak měli přijít profesionální sběratelé i širší veřejnost. Katalog děl s vyvolávacími cenami bude dostupný od začátku prosince na www.xyolomouc.com/aukce, nabízená díla budou také postupně zveřejňována na instagramu galeriexyolomouc.

Galerie XY sídlí v objektu na Dolním náměstí v Olomouci, v němž působí také Divadlo na cucky a Café na cucky a kam denně zamíří 100 až 200 návštěvníků. Na vernisáže ročně přichází odhadem zhruba 800 lidí a na 500 lidí se účastní doprovodných akcí.

Autoři | Foto Facebook Galerie XY

Štítky galerie XY, aukce, provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.