sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

PŘEHLED: Advent v Olomouckém kraji slibuje bohatý program, trhy i atrakce

Vánoční trhy, koncerty i divadla doprovodí adventní období na náměstích měst a obcí v Olomouckém kraji. Největším magnetem je tradičně Olomouc, jejíž náměstí lemuje na 140 dřevěných stánků a nově i ruské kolo v tržnici nabízející jízdu ve výšce 33 metrů. Kulturní program v krajském městě čítá desítky akcí a končí až bohoslužbou na Štědrý den. V centru Olomouce stejně jako v Prostějově jsou opět veřejná kluziště. V Přerově organizaci znovu převzalo město, soukromá firma, která se o podobu vánočních trhů i kulturního programu starala dva roky, vypověděla radnici smlouvu, protože prodělávala.

V Olomouci byly vánoční trhy otevřeny slavnostně tento týden v pátek společně s rozsvícením vánočního stromu, potrvají 32 dnů. Vánoční stánky zabraly plochu Horního náměstí, kde se děti mohou svézt na replice historického kolotoče, ale i Dolní náměstí, které nabízejí kromě stánků také betlém či Ježíškovu dílnu. Největší atrakcí je zde veřejné kluziště, které bude otevřené zdarma do 30. prosince. „Letos prodlužujeme vánoční stezku až na tržnici, kde je větší dětská zóna a největší atraktivita letošních trhů, a to olomoucké kolo. Ti, kteří budou mít odvahu a svezou se s ním, uvidí nádherně vánočně rozsvícenou Olomouc," uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Kulturní program nabídne nejen koncerty, ale i divadelní představení. Vystoupí například kapely Fleret, YO YO Band, Poutníci, Nezmaři či O5 a Radeček. Pohádky i divadelní hry chystá Divadlo Tramtarie. Více informací je na www.vanocnitrhy.eu.

Prostějovský vánoční jarmark začne v centru města 25. listopadu a potrvá do 23. prosince. Na náměstí budou dřevěné prodejní stánky s punčem a vánočním sortimentem. Lidé se mohou těšit na Folkové Vánoce, akci s názvem Filmové vánoční odpoledne, ale i na Popové či Rockové Vánoce. Bruslí se tady již 14 dní a veřejné kluziště bude otevřeno až do 5. ledna.

Přerovské vánoční trhy začnou v neděli 1. prosince rozsvícením stromu s novými vánočními ozdobami a skončí oslavami Silvestra a Nového roku. Mezitím se na pódiu před radnicí vystřídají desítky skupin a souborů. „Návštěvníci se mohou těšit i na oblíbené přerovské sbory, kapely, tanečníky, divadelníky a také sportovce," uvedl ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Na pódiu je podle něj naplánováno 56 představení. V programu je i tradiční silvestrovská otužilecká show a na ní navazující program k závěru roku. Novoroční ohňostroj a show bude 1. ledna a tematicky je věnována Janu Amosovi Komenskému, od jehož smrti příští rok uplyne 350 let.

V Šumperku zahájí vánoční program i trhy na náměstí Míru 5. prosince mikulášský průvod. Letos bude podle mluvčí města Soni Singerové nově vyzdobena radnice pásy svítidel. Poprvé také budou girlandami ozdobené dřevěné stánky prodejců, řekla Singerová. Náměstí bude také zdobit sedm červených koulí o průměru 70 centimetrů a dva stromky, které budou stát u vchodu radnice. „Každoročně dokupujeme vánoční výzdobu za přibližně 200.000 korun, letos i kvůli tomu, že stánky se stěhují z Točáku k radnici, jsme do výzdoby investovali o 50.0000 korun více," uvedla vedoucí oddělení komunálních služeb Eva Nádeníčková.

ftv kš

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zábava, trh, Vánoce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.