neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Režiséři Klusák a Chalupová navštíví Olomouc se svým novým filmem o zneužívání dětí online

V úterý 3. prosince v olomouckém kině Metropol proběhne výjimečná akce, v předpremiéře tady uvedou svůj nový dokument s názvem V síti režisér Vít Klusák a režisérka Barbora Chalupová. Očekávaný snímek tematizuje zneužívání dětí na internetu.

Ze statistik vyplývá, že bezmála třetina českých dětí má na vlastní oči zkušenost například s tím, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery. I z tohoto důvodu měli režiséři potřebu o tom natočit film. Jeho hlavní linka sleduje radikální psychosociální experiment, pomocí kterého znázorňují, s čím se v online prostoru mohou děti ve věku jedenácti až třinácti let potýkat. 

Virtuální útočníci se často skrývají pod rouškou falešného dětského profilu, čímž si usnadňují oslovování „vrstevníků“. Za pomoci sofistikovaných triků si brzy získají důvěru dítěte a snaží se z něj vyloudit nahou fotografii. Jakmile se jim to podaří, začnou je vydírat například hrozbou, že ony fotky zveřejní například na Facebooku, nebo rozšíří na škole, kam oběť chodí. 

Chalupová s Klusákem si tedy pro účely experimentu tyto manipulativní techniky vypůjčí a obrátí je proti jejich původním strůjcům. Předpremiéra filmu proběhne za účasti tvůrců i hlavních sociálních hereček. Začátek ve dvacet hodin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ceskatelevize.cz | Zdroj kinometropol.cz

Štítky film, kultura, kino, Klusák, Chalupová, diskuze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.