sobota 4. května 2024 Květoslav

Tramtarie chystá premiéru divadelní inscenace Cílová rovinka Nikiho Laudy

Olomoucké Divadlo Tramtarie uvede tento týden ve světové premiéře životopisné drama Cílová rovinka Nikiho Laudy. Pozoruhodné životní osudy slavného automobilového závodníka ztvárnil ostravský režisér Pavel Gejguš, který je zároveň autorem textu. V hlavní roli se představí kmenový herec divadla Václav Stojan. Svou druhou premiéru v této sezoně divadlo uvede ve čtvrtek a v pátek, řekli novinářům jeho zástupci.

„Jde o autorskou inscenaci, která byla napsána přímo pro potřeby našeho divadla a našeho souboru. Autorské inscenace tady uvádíme pravidelně, je to naše stěžejní linie. Snažíme se přitom vybírat témata neotřelá a vybírat hry, které se nehrají jinde. Myslím, že životopis slavného automobilového závodníka je na české poměry věc ojedinělá," uvedl umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

Režisér Gejguš se na pódium olomoucké Tramtarie vrací po deseti letech, v roce 2008 zde režíroval Rozmarné léto a o rok později horor Pes, noc a nůž. Při psaní hry o životě slavného sportovce vycházel z jeho autorizovaných pamětí, televizních záznamů i zpráv z dobového bulvárního tisku. „V divadle máme rádi dramatické osudy a vypjaté emoce a život Nikiho Laudy byl opravdu pestrý. Jsem rád, že jsme se pro toto téma rozhodli," řekl dnes novinářům režisér.

Příběh zahrnuje významné milníky života slavného závodníka, počínaje neslavnými začátky jeho sportovní kariéry přes první úspěchy, zisk titulu mistra světa, téměř smrtelnou autonehodu či odchod ze slavné stáje Ferrari. Inscenace se ovšem nevěnuje pouze sportovní části Laudova života, ale vzpomíná také jeho dvě manželství, vztahy v rodině či v zákulisí F1. „Měníme spoustu prostředí a témat. V inscenaci hraje šest herců, kromě Václava Stojana se všichni ostatní musejí stále převlékat a měnit postavy," doplnil režisér.

Pro herce Václava Stojana jde dosud o největší hereckou výzvu. Paradoxně přitom sám řidičský průkaz nevlastní. „Já jsem strávil za volantem dohromady 15 vteřin se svým otcem, který se mě pokoušel naučit řídit. Bohužel to nevyšlo a myslím, že nikdy nevyjde," uvedl Stojan. Podotkl, že s automobilovým závodníkem jej přesto pojí spousta společných věcí. „Také mám takovou životní houpačku. S Nikim sdílím také velkou nervozitu před novináři," dodal s úsměvem herec.

Atmosféru připomínající automobilové závody předestře divákům už samotná scéna připomínající box, do kterého formule během závodu zajíždí. Autorem scény a kostýmů je divadelní scénograf David Janošek, pod hudbou je podepsán Michal Sedláček. V dalších rolích se představí Bára Šebestíková, Vít Pištěcký, Miroslav Černý a hostující herci Marek Pešl a Jana Drgová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky divadlo, Olomouc, Niki Lauda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.