pátek 3. května 2024 Alexej

V Olomouci začal PAF. Odehrávat se bude v kinech, ale i podzemním krytu

Portrét jako tradiční žánr výtvarného umění a zároveň příznačný pro současnou digitální zkušenost. V kostele Husova sboru v Olomouci včera odstartoval osmnáctý ročník Přehlídky animovaného filmu PAF s tématem Portrét. Festival, který potrvá až do neděle, nabídne více než osmdesát programových bloků. Odehrávat se bude celkem na jedenácti různých místech, především v galeriích, kinech a divadlech. Najdete mezi nimi ale i antikvariát.

Letošní ročník zahájily audiovizuální performance dua Lišaj & Kolouch a londýnského umělce Matta Cartera, který často kombinuje různé formy kulturní produkce včetně videa, zvuku, textu, performance, designu a kurátorství. S audiovizuálními performancemi zde naživo vystoupil hudebník Mikuláš Odehnal a ilustrátor Jan Šrámek. „Jde o projekt Special Circumstances II, v němž se hutná abstraktní hudba Odehnala setkává s živě promítanými Šrámkovými vizualizacemi dnes již neexistujících soch a výtvarných objektů z doby reálného socialismu," uvedla mluvčí přehlídky Veronika Zapatová.

Odpoledne přehlídku otevřela série vernisáží v olomouckých galeriích. Ve Vitríně Denisce se představila Lucie Rosenfeldová, Galerie U Mloka hostí první evropskou výstavu kanadského tvůrce bizarního světa lesklých amorfních objektů - bytostí Zh Feveka, který působí pod pseudonymem Kid Xanthrax. Dvoupatrový prostor v Galerii XY ovládla fotografka a finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 Lucia Sceranková.

Zahájení jednoho z předchozích ročníků

Přehlídka v následujících dnech nabídne vedle filmových projekcí, přednášek, audiovizuálních performancí, výstav, koncertů a workshopů také projekty a umělce, kteří v Česku dosud nevystoupili a kteří překračují hranice mezi různými sférami audiovizuálního umění. Soutěžní sekce Jiné vize CZ je nejvýznamnější přehlídkou současného českého umění pohyblivého obrazu. 

Program přiblíží mimo jiné fenomény zobrazování obličejů v současném umění nebo vztahu umělecké identity a anonymity tvůrců, a to i skrze výrazná díla experimentálního a animovaného filmu. Zajímavou součástí je i live set od DJe Evil Medvěd, který začne dnes pět minut před půlnocí v krytu civilní obrany.

Dnes se v rámci festivalu uskuteční také slavnostní předávání Ceny Jindřicha Chalupeckého. V kině Metropol tak bude zvolen vítěz z pěti finalistů z řad vizuálních umělců.

Přehlídka animovaného filmu (nyní PAF - Přehlídka filmové animace a současného umění) vznikla v roce 2000 jako platforma pro netradiční setkávání s animovaným filmem a jeho hraničními formami a druhy. Za dobu své existence se PAF stal jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Letošního ročníku se zúčastní více než sto hostů z 12 zemí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Přehlídka filmové animace a současného umění

Štítky PAF, kultura, Olomouc, festival, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.