úterý 7. května 2024 Stanislav

Vlastivědné muzeum představí rozsáhlou sbírku dřevěných betlémů a obrazů

Ve vánočním duchu se ponese další výstava olomouckého Vlastivědného muzea Betlémy. Sbírku, jejíž stěžejní jádro tvoří figurální betlémy Jarmily Haldové, vyřezávané z lipového dřeva, bude k vidění od zítřka.

Jednotlivé postavy připomínají loutky a nemají oblečení ušité ze skutečné látky. „Jde o pomyslné oděvy, vytvořené pestrou malbou, včetně nejmenších detailů, čímž vdechují každé figurce vlastní život,” popsal mluvčí Vlastivědného muzea Antonín Valenta. V kolekci jsou také betlémy obou synů výtvarnice. 

Soubor figurálních betlémů doplňuje také několik kousků malovaných betlémů z papíru, navržených pro různé subjekty i širokou veřejnost. Betlémy doplňuje galerijní výstava reliéfních obrazů nazvaná Dřevořezby českých panovníků a jejich manželek. „Obrazy skvěle doplňují sochařsky dovednou tvorbu dřevěných skulptur paní Haldové,” doplnil Valenta.

Projektu se autorka intenzivně věnuje od roku 1997. Historický materiál, spočívající ve studiu odborné literatury, pramenů, konzultace s historiky i dalšími odborníky, ale dávala dohromady už mnohem dříve. 

Výstava vznikla díky zápůjčkám od samotné autorky a dále oslovených muzeí, pro které Jarmila Haldová regionální betlémy vytvořila na zakázku. Další její betlémářské práce jsou k vidění například v Městském muzeu v Lanškrouně, Městském muzeu v Novém Městě nad Metují nebo v Muzeu Třineckých železáren a města Třince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky betlém, Vánoce, dřevořezba, výstava, muzeum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.