pondělí 13. května 2024 Servác

Přehlídka severských filmů Scandi znovu na plátně kina Metropol

Po roční odmlce se do Olomouce vrátí festival Scandi, který představí výběr toho nejzajímavějšího ze současné skandinávské kinematografie. Přehlídka seversky chladných filmů proběhne ve dvou dnech od 9. do 10. ledna v olomouckém kině Metropol.

Festival započne norskou novinkou Jít krást koně od režiséra Hanse Pettera Molanda, v níž exceluje světoznámý švédský herec Stellan Skarsgård, kterého diváci mohou znát z úspěšného seriálu Černobyl, či černobílého českého opusu Nabarvené ptáče. Snímek je natočen podle stejnojmenného románu Pera Pettersona a z posledního ročníku Berlinale si odnesl Stříbrného medvěda za umělecký přínos. Vypráví příběh zralého muže, který nemůže zapomenout na tragédii i vášeň, která zformovala jeho život. V retrospektivně vyprávěném dramatu ze 40. a 90. let jsou vzpomínky na mládí živější než současnost…

„První den festivalu zakončí film Srdcová královna, který se stal i hlavním motivem vizuálu jeho letošního ročníku,“ uvádí Jan Tománek z kina Metropol. Snímek, přinášející kontroverzní téma vztahu starší ženy a mladého chlapce, natočila oceňovaná režisérka May el-Toukhy, která s ním už stihla uchvátit diváky v Sundance, nebo v domácím Göteborgu, kde za film získala cenu za nejlepší dílo a cenu diváků. Je taktéž dánským kandidátem na Oscara(cena pro nejlepší film a cena diváků) a dalších. Film je dánským kandidátem na Oscara.

Třetí premiéru ve znamení žen si odbude finské historické drama z 20. let minulého století. V Mariině ráji (režie Zaida Bergroth) vypráví o charismatické kazatelce Marii a dospívající Salome, která ji zbožňuje. Když se Salome spřátelí s místní dívkou z ulice Malin, její dosavadní pohled na svět dostává trhliny a Salome je najednou rozpolcená mezi příslibem nově objevené svobody a Mariinou nebezpečnou, všepohlcující láskou. Co se stane, když se Salome rozhodně vymanit z vlivu a všepohlcující lásky své velitelky?

Pro milovníky drsnější kinematografie je přichystáno uvedení noir thrilleru o masovém vrahovi a největším justičním skandálu v dějinách Švédska Dokonalý pacient, kterým také zakončí celou olomouckou přehlídku. Strhující příběh o největším právním skandálu ve švédské historii vypráví o reportérovi, který zpochybnil celý právní systém. Hannes Råstam se léta snažil prokázat nevinnu Thomase Quicka, odsouzeného na doživotnímu vězení na psychiatrii. „Odhalil právní chaos, který Quicka do vězení dostal. Nikdo však neměl zájem na tom, aby byl osvobozen a zproštěn vinny nejhorší sériový vrah ve Švédsku, kanibalistický násilník, který byl odsouzen za osm vražd a přiznal se dalším dvaceti pěti. Příběh, předkládaný divákovi jako rafinovaná skládačka, postupně odhaluje neuvěřitelný případ, napínavý až do ohromujícího konce,“ láká veřejnost Tománek.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Scandi | Zdroj kino Metropol

Štítky kultura, kino Metropol, film, festival, Scandi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.