čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomoucké Muzeum umění navštívilo minulý rok o deset tisíc lidí méně

Celková návštěvnost Muzea umění Olomouc loni meziročně klesla zhruba o deset tisíc na 146 tisíc lidí. Největší zájem byl o výstavu Za chrám, město a vlast/Olomoucký biskup Karel, kterou vidělo šestnáct a půl tisíce návštěvníků. Novinářům to dnes řekl ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Zatímco návštěvnost Arcidiecézního muzea v Olomouci loni vzrostla, tak v případě Muzea moderního umění Olomouc se snížila. „Je bohužel pochopitelné, že tuto naši budovu postihl pokles návštěvnosti. Loni jsme zde uzavřeli kavárnu a skončilo Divadlo hudby. Když k tomu připočítám, co se kolem muzea dělo minulý rok a k čemu se už nechci vracet, tak byla návštěvnost vlastně velmi dobrá,“ uvedl Zatloukal.

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) loni v dubnu odvolal tehdejšího ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa pro jeho selhání při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO). Vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu a podal na něj trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala.

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se loni na podzim za tento krok oběma bývalým ředitelům omluvil. Trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Soukupa a Zatloukala policie nakonec odložila.

Muzeum umění Olomouc loni uspořádalo 35 krátkodobých výstav a zájemci mohli vidět sedm stálých expozic. Nejvyšší denní návštěvnost loni Arcidiecézní muzeum Olomouc evidovalo při Dnech evropského dědictví 7. září, kdy do něj zavítalo 833 lidí. Muzeum moderního umění mělo nejvyšší návštěvnost 17. května při Olomoucké muzejní noci. Tehdy přišlo 749 lidí.

Na letošní rok Muzeum moderního umění Olomouc připravilo například výstavu nazvanou Šero i jas, která od března nabídne pohled do jeho sbírek. Tématem výstavy bude příroda ve výtvarném umění. V březnu bude v olomouckém muzeu zahájena přehlídka nejzajímavějších fotoknih z ČR, Estonska, Litvy, Polska, Rumunska, Slovenska a Maďarska.

Od dubna bude Muzeu moderního umění Olomouc hostit výstavu zaměřenou na tapiserie a v Arcidiecézním muzeu Kroměříž bude zahájena výstava Panna Maria Křtinská. V létě bude v Muzeu moderního umění Olomouc představena první výstava kompletního souboru textogramů Jiřího Koláře s názvem Babyluna. Na podzim je pak naplánována výstava polského průkopníka počítačového umění Jana Pamuly. Připraveno je i několik dalších výstav.

Autoři | Foto Drahomíra Schneiderová

Štítky Muzeum umění, umění, kultura, Olomouc, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.