neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Ve Švýcarsku zemřel abstraktní malíř Radoslav Kutra, významný olomoucký rodák

Ve věku nedožitých 95 let zemřel v neděli 19. ledna ve svém druhém domovu, švýcarském Luzernu olomoucký malíř Radoslav Kutra. Ten byl výraznou osobností olomoucké umělecké scény šedesátých let, působil jako pedagog na FAVU a ve Švýcarsku založil svou vlastní výtvarnou školu.

Kutra vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a jakožto křesťanský konvertita vystupoval proti komunistickým idejím. Po roce 1948 tedy začal mít problémy a z Akademie ho na základě politických prověrek vyloučili. Přestěhoval se tedy do Olomouce, kde se nejprve živil drobnými výtvarnými pracemi do odchodu na vojnu, po ní byl v různých pracovních táborech či byl nucen plnit výtvarné úkoly spojené s armádní propagací. 

Olomoucký kulturní život však tehdy byl pestrý, a tak se jeho umění dařilo. Kutra se proslavil v šedesátých letech třeba kontroverzním obrazem Mateřství. V roce 1968 pak emigroval do Švýcarska, načež zde pomalu upadal do zapomnění. Po revoluci mu nabídli pedagogickou činnost na FAVU v Brně, kde až do půlky devadesátých let působil. Poté se však již nadobro vrátil do Luzernu, aby pokračoval ve vedení Kunstseminar a založil tam také svou vlastní výtvarnou školu.

Jeho obrazy jsou charakteristické pro abstrakci, například ve svém díle Klíče vědomě navazuje na ikonu nizozemského malířství Pieta Mondriana. V posledních letech aktivní tvorby se blíží více energickému pojetí, jeho obrazy hýří barvami a přitahují plodivou energií. V roce 2005 měl Kutra svou první velkou retrospektivní výstavu v Muzeu umění Olomouc a při její příležitosti vydal publikaci s názvem „Barva - tvar - duch: Obrazy, kvaše, kresby 1941 - 2005“.

Pohřeb Radoslava Kutry se koná v pátek 24. ledna 2020 v 9.30 na hřbitově Friedental v Luzernu, smuteční mše bude tentýž den v jedenáct hodin dopoledne v kostele sv. Michala tamtéž.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ustrcr.cz

Štítky malíř, abstraktní malba, rodák, Olomouc, Kutra, Švýcarsko, výtvarné umění, umění, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.