čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

RECENZE: Koprodukce Králíček Jojo nominovaná na 6 Oscarů jde zítra do kin

Ačkoli se může satira druhé světové války zdát jako příliš troufalý nápad na filmové, nebo vlastně jakékoli zpracování, režisér a komik Taika Waititi, který si ve filmu taktéž zahrál, to zvládl nad očekávání. Příběh dává nahlédnout do dětské mysli v čase jedné z nejhrůznějších etap světových dějin a nenásilně vyzývá k zamyšlení nad emickým pohledem na válku v kontextu Třetí říše.

Neodmyslitelná naléhavost tématu tvůrcům zajistila větší prostor pro vykreslení charakterů jednotlivých postav, které si v hlavních rolích zahráli Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell a Rebel Wilson.

Film je adaptací bestselleru „Caging Skies“ z roku 2008 od autorky Christine Leunens, která pro svůj příběh dělala průzkum v Normandii už osm let před vydáním knihy. Natáčení mimo jiné probíhalo např. v Žatci, Úštěku u Ústí nad Labem nebo v cukrovaru v Lenešicích.  

Děj je uchopený z perspektivy desetiletého Johannese (Jojo), který se jeví jako zářný člen organizace Hitlerjugend s touhou stát se plnohodnotným nacistou. Na cestě za vysněnou kariérou je podrobován těžkým zkouškám, které podlamují jeho zfanatizovaný světonázor. Jojo na ně ale není sám, čas s ním totiž tráví přítel Adolf pocházející z představ desetiletého Johannese o skutečném Hitlerovi.

Naději pro Johannese představuje jeho matka Rosie, která před svým synem netají pouze svou aktivitu v odboji, ale také ukrytou židovskou dívku Elsu. Právě Elsa sehraje stěžejní roli v napravení zdánlivě nenapravitelného fanatika a ukáže mu cestu ze spárů jeho imaginárního přítele.   

A třebaže mají filmy s dětmi v hlavní roli většinou punc rodinných oddychovek, u Králíčka Jojo se usnutí bát nemusíte.

Film natočený v americko-novozélandsko-české koprodukci získal šest nominací na Oscara

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky recenze, Králíček Jojo, film, kino, Scarlett, Waititi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.