neděle 12. května 2024 Pankrác

Tahle výstava nemá hranice, říká Zajíček. Muzeum umění dnes uvede vernisáž expozice a odhalí původ jejího názvu

Muzeum umění v Olomouci připravilo netradiční výstavu, která nabízí divákům osobní setkání s uměleckým dílem. Nese název Pokus o maximální přiblížení KE 3171 O 96, podepsáni jsou pod ní lektoři edukačního oddělení. Návštěvníkům například představí, co je to zátiší, jak jej vnímat, jak se liší jeho dnešní pojetí od barokního či kam jej posune práce s kamerou. Na výstavě umístěné v Arcidiecézním muzeu nechybí ani aktivní zóna či dvě intervence ve stálé expozici. Otevřena bude dnes v 19 hodin, na vernisáži návštěvníci odhalí i původ názvu expozice.

„Chceme, aby si návštěvníci výstavu našich dvou obrazů užili se vším všudy a především si je důkladně prohlédli. V části expozice jim nabízíme také možnost vlastní interpretace díla prostřednictvím speciálně vytvořené aplikace. Při osobní interpretaci díla mohou uplatnit své zážitky nebo citové rozpoložení, které v nich pozvolné poznávání obrazu vyvolává,“ uvedla autorka koncepce výstavy Hana Lamatová.

Tvůrci chtěli výstavou oslovit i mladší generaci, zapojena je tak i moderní technika. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečné propojení moderní technologie s jedním z tradičních uměleckých žánrů, zátiším. Výstava díky tomu nabídne návštěvníkům časosběrné dokumenty, edukační klip, ale i aplikaci, která vygeneruje přímo na zeď výstavního prostoru slovní mrak, tvořený záznamy prvotního přemýšlení nad výtvarným dílem.

Aplikace Slovní mrak je podle zástupců muzea interaktivním prvkem nejen v expozici. „Večer se Slovní mrak zobrazí také ve video galerii 9:16pm. Takže obraz vystavený v Arcidiecézním muzeu zprostředkujeme i kolemjdoucím kolem Muzea moderního umění. Tahle výstava prostě nemá hranice,“ doplnil dokumentarista Kamil Zajíček.

Výstavu podobného typu zástupci muzea vytvořili poprvé. Expozice má bohatý doprovodný program zaměřený na školy i na veřejnost. Ta se může například s kurátorkou výstavy Hanou Lamatovou ponořit do interpretace vystavených zátiší a zjistit, jak lze jednotlivé malířské motivy vykládat. S teoretikem umění Ladislavem Danielem či kurátorkou Gabrielou Elbelovou se budou moct pustit také do souboje dvou výkladů jednoho obrazu, které budou prezentovány. 

Autoři | Foto Muzeum umění

Štítky MUO, muzeum, výstava, vernisáž, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.