čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Klasická hudba rozezní Šumperk i Jeseník, festival Klasika Viva nabídne šest koncertů

Mezzosopranistka Eva Garajová s flétnistkou Žofií Vokálkovou, houslista Ivan Ženatý či Prague Cello Quartet ozdobí letošní festival Klasika Viva. Během jarního cyklu se uskuteční v Šumperku a Jeseníku šest koncertů. Festival začíná 2. února v Jeseníku a ukončí ho v květnu koncert houslisty Ivana Ženatého v Klášterním kostele v Šumperku.

„Letos jde již o 20. sezonu. Za 20 let jsme uspořádali obrovskou spoustu koncertů, začínali jsme v obřadní síni se šesti posluchači. Bylo to v době, kdy tady nebyl žádný pravidelný cyklický pořad s vážnou hudbou. Chtěl jsem tehdy zjistit, zda je možné něco podobného v Šumperku oživit a vyšlo to,“ uvedl Janků.

Přehlídka začne 2. února v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku, o zahájení se postará Prague Cello Quartet. Zahajovací koncert v Šumperku se odehraje 10. února, mimořádně ve velkém sále šumperské knihovny. Dosud to bylo v prostorách Klášterního kostela, pořadatelé jiné místo zvolili kvůli podmínkám a především teplotě v klášteře v tomto období.

Další koncert je v Šumperku v plánu 30. března, vystoupí na něm dětský pěvecký sbor Motýli Šumperk a komorní soubor Musica Bohemica proslulý originálním pojetím lidové a anonymní hudby, chystá se například společné provedení skladby Jaroslava Krčka Český rok. „Půjde o průřez rokem, jednotlivými ročními obdobími a měsíci. Šumperáci s tím nikde jinde vystupovat nechtějí, pouze v Šumperku,“ doplnil pořadatel přehlídky.

Jeseničtí posluchači se mohou těšit v polovině března na vystoupení Pavla Svobody (varhany) a Ivy Kramperové (housle) a také na koncert loutnisty Jindřicha Macka za doprovodu zpěvačky Pavly Fendrichové, který se uskuteční 21. dubna. Jarní část Klasika Viva uzavře v Šumperku přední český houslista Ivan Ženatý a uznávaný klavírista Martin Kasík.

Festival Klasika Viva má dlouholetou tradici, první ročník se uskutečnil v roce 2001. Původní název začínajícího hudebního projektu zněl Hudba na radnici, neboť prvních šest koncertů se odehrálo v prostorách obřadní síně. V následujících letech projekt ještě dvakrát změnil jméno, od roku 2004 nese název Klasika Viva. Od roku 2008 se koncerty konají také v Jeseníku. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.

Autoři | Foto Facebook Klasika Viva

Štítky hudba, kultura, festival, klasika, Klasika Viva, Jeseník, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.