čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Přerovská galerie připomene všech svých 156 výstav při oslavách desetiletého výročí

Připomenutím všech svých dosavadních 156 výstav se chystá oslavit Galerie města Přerova své desetileté výročí. Expozice nabídne ukázku plakátů provedených výstav, úvodní panely k nejvýznamnějším z nich, ale i oživení tvorby některých autorů. Výstava rekapitulující dosavadní přehlídku několika set autorů se otevře 13. února a potrvá do poloviny března, sdělila dnes vedoucí galerie Lada Galová. Městskou galerii v prostorách přerovského zámku ročně navštíví kolem 2000 lidí.

Neopomeneme vzpomenout ani jedinou výstavu, kterých se za dobu trvání existence v galerii uskutečnilo 156. Autorů bylo ale ve skutečnosti mnohem víc, ty bychom mohli počítat na stovky," uvedla vedoucí galerie. Poukázala na to, že kromě samostatných výstav galerie každoročně představuje například tvorbu zhruba tří desítek absolventů Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově.

Galerie města Přerova hostila například výtvarnou tvorbu známých osobností jako Ivan Mládek, Iva Hüttnerová, František Ringo Čech, Laco Deczi či malíř Kristian Kodet. Prostor však dává i umělcům s regionálními kořeny, zátiší, krajiny i přerovské motivy zde vystavoval například výtvarník Václav Balát, rodák z Přerova žijící v Mnichově, s velkoformátovými komiksovými seriály se představil přerovský kreslíř Marek Matějček a nechyběla ani výstava jednadevadesátileté Dany Hlobilové, přerovské rodačky a držitelky mnoha ocenění za celoživotní přínos české výtvarné scéně.

Galerie města Přerova sídlí v přerovském zámku, v prostorách bývalé zámecké kotelny. V první dekádě milénia byla přebudována v industriálním stylu do podoby moderní multifunkční výstavní síně. Výstavní provoz zahájila 4. února 2010 výstavou Přerovští výtvarníci 20. století, která nesla podtitul Štětcem, rydlem, dlátem.

Galerie se zaměřuje i na tematické výstavy či výročí. Na sklonku roku výstavou připomněla například stoletou historii přerovské knihovny, připojila se i k přerovskému projektu k výročí republiky, další výstavu věnovala 60. výročí existence nejstaršího současného hudebního tělesa na přerovské muzikální scéně, Academic Jazz Bandu. V roce 2016 si připomenula výstavou 20. výročí úmrtí prvního československého přemožitele kanálu La Manche Františka Venclovského.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky galerie, výtvarné, Přerov, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.