neděle 12. května 2024 Pankrác

Dnes vstupuje do kin novinka Petra Zelenky Modelář. Neklaďme si malé cíle, apeluje režisér

Dnes vstupuje do kin česká novinka s názvem Modelář od respektovaného a často diskutovaného tvůrce Petra Zelenky. Hlavní hrdina v podání Kryštofa Hádka se v současných politických kulisách snaží zasadit v boji za spravedlnost. Podle režiséra má ale film být zábavný a napínavý.

Petr Zelenka je bez diskuze jeden z nejvýraznějších polistopadových filmových i divadelních tvůrců. Známý je pro svá filmová díla jako Rok ďábla, Příběhy obyčejného šílenství, Karamazovi, nebo Ztraceni v Mnichově. Současně se však nevyhýbá ani televizním seriálům, podílel se na Terapii pro HBO, nebo nedávném Dabing Streetu pro ČT. Jeho tvorba je příznačná pro společenskou angažovanost, originalitu, umně sepsané dialogy. Dokáže upoutat pozornost kritiků, akademiků ale i běžných diváků. Pravidelně jeho filmy bývají součástí předávání cen Českých lvů.

Příběh jeho nového filmu se odehraje v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat.

„Pro mě je Modelář filmem o tom, abychom se snažili být co nejlepší. A ono to někdy není snadné, někdy nemůžeme uplatnit klasické postupy, tak se musíme snažit být lepší třeba i trošku mimo zákon,“ připouští režisér. Zároveň dodává: „Vypadá to jako science fiction, ale neklade si malé cíle. To je ten apel: Neklaďme si malé cíle.

Recenze se zatím různí. „V první polovině je sice film poněkud rozvleklý, zejména ve zbytečně dlouhých projevech prezidentského kandidáta, občas se zase nevyhne některým zkratkovitým klišé. V zásadě však jde o scénář precizně propracovaný, který řadu věcí jen naznačí, aby je posléze objasnil nebo jim dal smysl a vytvořil tak soudržný děj,“ píše Věra Míšková pro Novinky.cz

Je to film řemeslný, podprahově znepokojivý, ve finále napínavý a z logiky osudový. Navíc ze všech tří českých zpráv o zabíjení zla má ta Zelenkova nejvyšší mezinárodní ambice. Přesto po ní zůstává pachuť konstrukce. Neboť zlo zhmotněné se zabíjí líp než ideové,“ myslí si zase filmová publicistka Mirka Spáčilová.

Pusťte si trailer k filmu zde.

Směřováním k tragédii a politickou vyhroceností se místy nabízí srovnání s loňskou Teroristkou, naštěstí je však zřetelné, že novinka není buransky předhozenou výzvou lidu k defenestraci, nýbrž zamyšlením intelektuála nad stavem společnosti,“ srovnává recenzent serveru MovieZone.cz. 

Modeláře dnes v premiéře uvede většina kin v Olomouckém kraji. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Falcon

Štítky film, kultura, Petr Zelenka, český film, Modelář, Kryštof Hádek, Jiří Mádl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.