pátek 26. dubna 2024 Oto

Divadlo na cucky uvede první letošní premiéru, diváky přenese do knihy My děti ze stanice ZOO

První premiéra v nové sezóně a hned nepřehlédnutelný titul. Jan Plíhal připravil společně s tvůrčím kolektivem Divadla na cucky adaptaci známé reportážní knihy My děti ze stanice ZOO. Originální adaptace bude divákům poprvé představena v pondělí 21. září a v druhé premiéře o den později.

Proč inscenovat bezmála čtyřicet let starou knihu o mladých narkomanech ze západního Berlína v roce 2015? „Nejde o to zprostředkovat divákovi konkrétní reálie, ani umožnit mu líbivý retrovýlet po historických kontextech. Jde spíš o přenesení stísněného pocitu divokého zvířete, nevědomky a důvěřivě lapeného do chladnokrevně nastražené pasti,“ popisuje Jan Plíhal, autor koláže. Rozpadlé rodinné vztahy, sebeklamy a jejich vrstvení, nezodpovědnost. A pochopitelně závislost. To vše jsou témata, která podle tvůrců činí dílo stále aktuálním.

„Pokusili jsme se vytvořit netradiční scénický tvar, který kombinuje zvuk a obraz s prvky současného tance nebo třeba s operním zpěvem,“ doplňuje Jan Plíhal. „A spíš než o konkrétní vyprávění nám šlo o navození specifické atmosféry. Aby si divák mohl trochu popřemítat,“ dodává. Na jevišti tak kromě tanečnice Hany Procházkové a operní zpěvačky Mariky Žákové zaujmou četné projekce z dílny Pavly Baštanové a zásadní roli bude mít právě Plíhalova hudební mixáž.

Pondělní i úterní premiéra začíná vždy v 19.30 v Divadelním sále DNC. Vstupenky za 140 a 90 Kč lze rezervovat na webu www.divadlonacucky.cz. Nezávislý olomoucký soubor otevírá titulem Seš ve stanici ZOO svoji oficiálně třetí sezónu na své vlastní scéně ve Wurmově 7. Diváci by se měli během následujících měsíců dočkat dalších čtyř premiér, chystá se také mezinárodní projekt NORDSPIRACE, který představí špičková norská divadla.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.