čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Antipamátník v Zábřehu bude připomínat okupaci 1968. Představen bude na konci února

Zábřeh na Šumpersku má nové pamětní místo připomínající okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Má podobu nápisu vtisknutého do stopy tankového pásu na velké betonové dlaždici. Podle jeho tvůrců jde spíše o antipamátník. Umístěn je u křižovatky vedle kulturního domu, kterou tehdy projížděly dlouhé kolony okupantů. Představen bude na konci února při uvedení filmu režisérky Olgy Sommerové zachycujícího okupaci i osudy studentů Jana Zajíce a Jana Palacha.

„Dílo je umístěno ve městě na křižovatce, se kterou je spojeno hodně fotografií ale i videí, které zachycují, jak tudy tanky projížděly. Lidé to mají s tímto místem hodně spojené. Chtěli jsme tím zároveň vytvořit ve městě pamětní místo, kde si připomeneme, že se dějiny tudy tímto způsobem prohnaly a abychom na to nezapomínali,“ říká starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL).

Podle autora díla, architekta Ondřeje Pchálka, má stopa tankového pásu odrážet, že vojska za sebou zanechala mimo jiné cesty rozježděné a poničené vojenskou technikou. „Napadlo mne vtisknout nápis do stopy tankového pásu. V něm písmena nejsou zcela zřetelná, až po chvíli pozornosti se nám začnou skládat do slov a vět. Stejně tak se i z naší paměti spousta důležitých věcí vytrácí, jsou mnohdy ledasčím překrývány a je tedy zapotřebí vynaložit určité úsilí, abychom se dobrali k prostým faktům,“ vysvětlil svou představu Pchálek.

Memento bude podle starosty slavnostně představeno 24. února za přítomnosti zástupců města a skautů, přijede také režisérka Olga Sommerová. Ve městě v ten den představí svůj dokumentární film Věřím, že více světla potřeba nebude. Popisuje v něm životní osudy studenta šumperské průmyslové školy Jana Zajíce, který se po vzoru Jana Palacha upálil na Václavském náměstí v Praze. Zemřel 25. února 1969, v den 21. výročí komunistického puče z února 1948.

Připomínka sovětské okupace v Zábřehu navazuje na speciální dveře do roku 1968, které před kulturním domem v Zábřehu postavila v srpnu 2018 skupina dobrovolníků. Skrze zasklené dveře potištěné poloprůhledným dobovým snímkem bylo tehdy vidět, jak stejným místem před padesáti lety projížděla obrněná vozidla okupantů. Původně krátkodobě zamýšlená připomínka v místě vydržela přes půl roku a vyvolala řadu ohlasů vyzývajících po trvalejším připomenutí toho, že vojska okupantů se nevyhnula ani Zábřehu, doplnila mluvčí radnice Lucie Mahdalová.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky okupace, památník, 1968, Zábřeh, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.