sobota 4. května 2024 Květoslav

Ve Šternberku se bude soutěžit o nejlepší bochník chleba

Pochlubit se svým doma upečeným chlebem a poměřit jeho chuť a kvalitu s ostatními podomácku připravenými bochníky budou moci hospodyňky i amatérští pekaři v nové soutěži Šternberský pecen, která bude v sobotu 4. dubna součástí prvních letošních venkovských trhů ve Šternberku na Olomoucku. „Voňavé a křupavé bochníky domácího chleba budou na trzích v centru města vystaveny,“ říká ředitelka Městských kulturních zařízení Šternberk Marie Velká.

Soutěžit se bude ve dvou kategoriích podle toho, zda byl chléb upečený v domácí pekárně nebo v klasické troubě. „Soutěž v pečení domácího chleba je vlastně výstava lidského umění. Vaření a pečení je součástí našeho běžného života a odehrává se v každé domácnosti. A když to má být dobré, tak se to musí umět,“ uvedla Velká.

Organizátoři venkovských trhů se letos podle Velké rozhodli návštěvníkům nabídnout nějakou zajímavost, volba nakonec padla na domácí chléb. „Chtěla jsem vystavovat něco, co se dá ochutnat, a zapojit do výstavy veřejnost z širšího okolí,“ podotkla ředitelka.

Díky výstavě domácích chlebů se podle Velké setkají amatérští pekaři a pekařky s lidmi, které pečení chleba zajímá, ale zatím se do této činnosti nepustili. „Mohou si vyměnit zkušenosti, vzájemně probrat recepty, používané ingredience a třeba i navázat přátelství,“ řekla.

Pečení domácího chleba se v posledních letech stalo hitem. Lidé se k vlastní přípravě bochníků uchýlili kvůli nespokojenosti s kvalitou chleba v obchodních řetězcích. Fanoušci domácího pečení se sdružují na webu PečemPecen.cz, kde lze přes kváskovou mapu vyhledat majitele kvásku, který je ochoten se o něj podělit.

Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu. Nejvýhodněji vychází pečení v domácí pekárně. Tato pekárna je sice úspornější, avšak ve srovnání s troubou neumí upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.

Češi ročně spotřebují v průměru necelých 39 kilogramů chleba na osobu. Domácí pekárny se podle odhadu odborníků na celkové tuzemské spotřebě chleba podílejí přibližně procentem.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky trhy, soutěž, bochník, chleba, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.