pátek 3. května 2024 Alexej

Muzea na Šumpersku zvou v druhé polovině února na výstavu fotografií nebo na výstavu věnovanou platidlům

Na jaké výstavy a akce se ještě můžete v šumperském, zábřežském nebo mohelnickém muzeu v únoru těšit? S výběrem poradí následující přehled.

ŠUMPERK

JOSEF PAVLÍČEK – Šumperk kdysi
18. února (vernisáž v 17 hodin) – 3. května 2020
Šumperský fotograf Josef Pavlíček miloval zdejší kraj a „své“ město, kterému se ve vlastní tvorbě velmi věnoval. Neúnavně s fotoaparátem procházel šumperskými ulicemi a objevoval kouzlo starých uliček i s jejich malebnými zákoutími. Mnohdy naopak vyhledával pohledy z výšin a často viděl prostřednictvím objektivu i to, co jiní nespatřili. A tak postupně vznikl rozsáhlý a dnes cenný archív historických snímků. Nejedná se o úplnou a systematickou dokumentaci všech šumperských domů a ulic. Přesto se autorovi během desetiletí podařilo pořídit tolik zajímavých fotografií, že vydají na obsáhlou obrazovou knihu, která je ostatně již v přípravě a měla by vyjít letos na jaře. Výběr z těchto fotografií představí autorská výstava fotografa Josefa Pavlíčka s názvem „Šumperk kdysi“. Více než 400 černobílých snímků, včetně mnoha fotografií velkoformátových, z druhé poloviny 20. století umožní připomenout nejen některé události, ale především jak vypadala mnohá místa v Šumperku nebo také i domy, které již neexistují, protože musely ustoupit nové výstavbě.
Vstupné: plné 40 Kč, snížené 20 Kč, děti do 6 let zdarma

30 let národní přírodní rezervace Králický Sněžník
6. února – 26. dubna 2020
Nová přírodovědná výstava připomíná 30 let trvání národní přírodní rezervace (NPR) Králický Sněžník, která byla vyhlášena v roce 1990. Vznikla za účelem ochrany přirozených lesních porostů a přirozeného bezlesí, vrchovištních rašelinišť, pramenišť a populací vzácných a ohrožených druhů rostlin. Příroda Králického Sněžníku bude návštěvníkům přiblížena na velkoformátových fotografiích Zuzany Růžičkové, zapůjčených z muzea v Malé Moravě, ale i dermoplastickými preparáty savců a ptáků a interaktivními prvky včetně pracovních listů pro žáky a studenty.
Vstupné: plné 30 Kč, snížené 20 Kč, děti do 6 let zdarma

Muzejíčko (Galerie Šumperska)

Herna plná přírody
1. února – 10. května 2020
V Muzejíčku bude v únoru otevřena nová interaktivní výstava s názvem Herna plná přírody. Malí i velcí návštěvníci se dozvědí, co žije a roste v lese, na louce, v okolí řek a rybníků a na skalách. Zvídaví se mohou naučit počítat stáří stromů, o nichž jim více prozradí kouzelný provázek nebo vzorky dřevin. Kdo je býložravec, masožravec, všežravec? I na to v Muzejíčku plném přírody najdete odpověď. V koutku mladých badatelů bude k dispozici mikroskop se speciální kamerou a lupa, informační materiály o dřevinách, rostlinách (bylinách), hmyzu i ukázka zpracování přírodnin v přírodovědných sbírkách. Život v přírodě během čtyř ročních období přiblíží krátký film.
Vstupné: plné 40 Kč, snížené 30 Kč, děti do 3 let zdarma

Krocení literární múzy
25. února od 10 do 13 hodin
V šumperském muzeu proběhne literární seminář pro mladé autory Krocení literární múzy, zaštiťovaný Jihomoravským krajem. Tvůrčí téma letošního ročníku nese název „Sítě“. Bližší informace naleznou zájemci na webových stránkách pořadatele www.muzeumbrnenska.cz a na e-mailové adrese pamet@muzeumbrnenska.cz.

ZÁBŘEH

Hrátky s penězi
13. února – 19. dubna 2020
V únoru se v zábřežském muzeu otevřela nová interaktivní výstava Hrátky s penězi, která návštěvníka seznámí s vývojem platidel, od těch předmincovních, přes kovové mince až po vznik papírových bankovek, a připomene i loňské 100. výročí vzniku československé koruny. Chybět nemůže ani fenomén dnešní doby, kterým je jistě euro a eurozóna. Vše je prezentováno názorně s množstvím interaktivních prvků. Tím ale zábava nekončí. Malí návštěvníci si mohou například vyzkoušet hmatové prvky bankovek a rozeznat ty pravé od padělků. Připraveno bude také kolo štěstí nebo miniobchůdek se vším, co k tomu patří.                                              
Vstupné: plné 30 Kč, snížené 20 Kč, děti do 3 let zdarma

Minigalerie

Pravdivost – Soucit – Snášenlivost v umění
Do 1. března 2020
Tato velice dojímavá a hluboká výstava zobrazuje na jedné straně krásu a hloubku osobní kultivace člověka žijícího podle principu pravdivosti, soucitu a snášenlivosti a na straně druhé krutost násilného pronásledování osob věnujících se kultivační praxi Falun Gong čínským komunistickým režimem. Ukazuje lidi, kteří se i přes hrubé potlačování osobních svobod a mučení nevzdali své víry v pravdivost, soucit a snášenlivost. Iniciátorem výtvarných děl představovaných na výstavě je čínský profesor výtvarného umění a uznávaný sochař Kunlun Zhang, který byl právě za praktikování Falun Gongu odsouzen čínským komunistickým režimem k nuceným pracím v převýchovném pracovním táboře. Tomuto umělci se díky mezinárodní pomoci v roce 2001 podařilo z převýchovného pracovního tábora dostat a v roce 2003 založil seskupení profesionálních umělců s podobným osudem – Falun Dafa Artists Center.
Vstupné: 10 Kč, děti do 6 let (jednotlivě) zdarma

MOHELNICE

Šperkovnice muzea
19. února (vernisáž v 17 hodin) – 17. května 2020
Náhrdelníky, brože, přívěsky, prsteny, náušnice či náramky – tyto i řadu dalších šperků představuje v různých obměnách výstava s názvem Šperkovnice muzea. Návštěvníci se mohou těšit nejen na rozmanitý fond šperků a bižuterie z 18. až 20. století, ale také na významné archeologické nálezy pravěkých a novověkých ozdob z našeho regionu, vystaveny jsou i šperkovnice či pravěké „poklady“ – tzv. depoty, v nichž byly klenoty záměrně uschovány do země.
Vstupné: plné 30 Kč, snížené 15 Kč, děti do 6 let zdarma

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Šumperk

Štítky Šumpersko, muzeum, výstavy, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.